LONDON – Britanska pivara „SAB Miller“ objavila je da je prihvatila ponudu „AB Inbeva“ za preuzimanje u vrijednosti od oko 71 milijardu funti (96 milijardi evra).

„Odbori ‘AB Inbeva’ i ‘SAB Millera’ objavljuju da su u načelu postigli dogovor o ključnim uslovima ponude, po kojoj je za svaku akciju ‘SAB Millera’ ponuđeno 44 funte“, navodi se u saopštenju britanske kompanije dostavljenom Londonskoj berzi.

Belgijsko-brazilski proizvođač piva, „AB Inbev“, već gotovo mjesec dana pokušava da kupi „SAB Miller“, ali su njegove prethodne ponude svaki put nailazile na otpor rukovodstva britanske kompanije.

Kupac je juče ponudio 43,50 funti za svaku akciju „Sab Milera“, što je za 14 odsto više od prvobitne ponude, ali je nešto kasnije ponovo morao da poboljša svoju ponudu.

„Inbev“ proizvodi piva kao što su „badvajzer“ i „stela artoa“, dok su poznati Sab Milerovi brendovi „fosters“, grolš“, „miler“ i „peroni“.

Spajanje dvije kompanije bi, kako ocijenjuje američka televizijska mreža CNBC, moglo rezultirati formiranjem najdominantnijeg proizvođača piva na svijetu. (Agencije)