VAŠINGTON – Bosna i Hercegovina je izvještaju Svjetske banke "Doing Business 2016" o uslovima poslovanja ove godine zauzela 79. mjesto među 189 zemalja svijeta.

BiH je napredovala za čak 28 mjesta u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, kada je bila rangirana na 107. mjestu. Međutim, zbog promjene metodologije u odnosu na raniji izvještaj, realni pomak BiH na listi je bio za "svega" tri pozicije. Ukupan bodovni saldo naše zemlje je 63.71 i bolji je za 0,35 procentnih poena nego u prošlom izvještaju.

BiH je najlošije mjesto, 175, zauzela u pokretanju biznisa, a najbolje, 28. u međunarodnom trgovanju.

Za otpočinjanje biznisa, prema istraživanju Svjetske banke, potrebno je u BiH 67 dana i 12 procedura, a cijena registrovanja biznisa izražena u bruto domaćem prihodu po glavi stanovnika je 14,8 odsto. Tradicionalno loše mjesto, ove godine 171., zauzimamo u izdavanju građevinskih dozvola.

Investitori u BiH na dozvole za građenje čekaju 179 dana i prolaze kroz ukupno 15 procedura. Bolna tačka je i plaćanje poreza gdje smo rangirani na 154. mjestu, a izvještaj pokazuje da porezki obveznici u BiH godišnje obavljaju 45 plaćanja poreza i da na to troše 420 časova godišnje. Procenat ukupnog poreza u odnosu na profit iznosi 23.3 odsto.

Osim u međunarodnom trgovanju, BiH je solidno rangirana u rješavanju nelikvidnosti, gdje je 38. na rang-listi. Prosječno vrijeme potrebno za rješavanje nelikvidnosti je 3,3 godine.

U bolji dio statistike spada i dobijanje kredita gdje smo rangirani na 42. mjestu, te izvršenju ugovora i zaštita manjinskih investitora gdje smo na 66. mjestu. Ispod prosjeka smo u dostupnosti električne energije, na 119. mjestu, a postoji osam procedura i potrebno je 125 dana.

Cijena dostupnosti električne energije izražena u bruto domaćem prihodu po glavi stanovnika je 418,3 odsto. U sredini tabele smo po knjiženju imovine, a gdje zauzimamo 97. mjesto. Za registrovanje vlasništva potrebno je u BiH 24 dana i 7 procedura.

Od zemalja u regiji u izvještaju Doing Business 2016. najbolje je plasirana Makedonija na visokom 12. mjestu, Slovenija je zauzela 29. mjesto. Hrvatska je 40., Crna Gora 46., dok je Srbija na 59. mjestu, što je za čak 32 pozicije bolje u odnosu na prethodnu godinu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je napredak na listi Svetske banke pokazatelj da Srbija pruža ozbiljan i siguran poslovni ambijent.

Vučić je na sastanku ruskih i srpskih privrednika u Moskvi istakao da u taj napredak čak nije ni obuhvaćen deo reformi koji je urađen u poslednjem periodu.

"To je važna vest, ne samo za građane Srbije, već i za one koji žele da dođu u Srbiju i investiraju, jer mogu da računaju na ozbiljan i siguran poslovni ambijent, gde se investicija isplati i gde mi garantujemo sigurnost ulaganja", poručio je Vučić.

On je podsetio da je prošle godine Srbija imala pad od 15 mesta na listi, ali da je ove godine postignut najveći napredak od svih zemalja.

"To znači da smo mnogo toga radili i uradili i to će biti jasan signal svim investitorima, da je Srbija danas sigurno mesto za investiranje i sigurnost njihovog ulaganja", rekao je Vučić.

On je dodao da je želja Vlade Srbije da naša zemlja bude u prvih 40 zemalja u svetu.

"I kada budemo u toj superligi, onda ćemo moći da kažemo da će Srbija uspeti da obezbedi dovoljno investicija i dodatno pobedi nezaposlenost i zaposli značajno veći broj ljudi", zaključio je Vučić.

Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i poreza.

“Dobijanje građevinskoj dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova”, piše u izveštaju Duing biznis 2016.

Srbija je sa neslavnog 186. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. napredovala na 139. mesto kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.

Kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 165. napredovala na 143. mesto.

Plaćanje poreza za firme jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem.

S druge strane, konstatuje SB, povećana je poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.

Prema kriterijumu započinjanja biznisa, Srbija je na 65. mestu, dobijanja priključka za struju na 63, a upisu imovine u katastar na 73. mestu.

Inače, prvi na listi 189 zemalja sveta po lakoći poslovanja je Singapur, a slede ga Novi Zeland, Danska Koreja, specijalni region Kine Hong Kong, Velika Britanija…

Najlošije rangirana na 189. mestu je afrička država Eritreja, na 188. je Libija, na 187. Sudan, a na 186. mestu je Venecuela.

Kostarika, Uganda, Kenija, Kipar, Mauritanija, Uzbekistan, Kazahstan, Jamajka, Senegal i Benin su ekonomije koje su najviše napredovole u 2014/2015 u oblastima koje prati Doing Business. (Agencije)