TREBINJE – Za burgijama su pune četiri decenije, ali u penziju još ne mogu. Pedesetak boraca prve kategorije iz trebinjske Industrije alata našlo se zbog neusklađenosti zakona u nebranom grožđu – staž im niko ne piše, a na zaluženi odmor ne mogu.

“Zbog starosne granice, zbog zakona o PIU ne mogu da regulišu i da odu u penziju. Isti je problem to što ne mogu ni na Biro za zapošljavanje, a po Zakonu o radu po kome treba privredni subjekat da radi mi bi trebali da zaključimo knjižice”, rekla je direktor “Swisslion IAT-a” Branka Ratković.

Umorni su fabrički radnici i vrijeme je kažu da ih zmijeni neko drugi. Oni su svoje odradili.

“Izgleda da smo džaba bili u ratu. Priznali su nam to na papiru, a u stvarnosti od tog ništa nemamo. Znači mi bismo pošto i radimo i teških poslova najrađe kad se napuni staž išli u penziju”, rekao je radnik IAT-a i borac 1. kategorije Slavko Vukalović.

Isti problem ima još 12 hiljada radnika iz cijele Republike Srpske. Iza njih stoji i Boračka organizacija, ali za sada od toga izgleda slaba vajda.

“Prosto je besmisleno, neko je dao borcima dupli radni staž ali bez plaćenih doprinosa i to je besmisleno. To je kao da vam ne damo ništa. Evo mi se odričemo tog duplog radnog staža i poklanjamo administraciji neka oni idu u penziju sa tim malo ranije”, rekao je predsjednik BORS-a Milomir Savišić.

Savčić je uputio zahtjev u Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite. Ministar Milenko Savanović za ATV kaže da za sad ne može da riješi problem, ali će, tvrdi, donošenjem novog zakona o radu, propisi biti pojednostavljeni, a neusklađenosti ispravljene. Tada će i radnci u zaslužene penzije. (Izvor: ATV)