BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je suština novog zakona o radu da afirmiše realni sektor, da podigne rad na viši nivo i da na taj način stvori akumulaciju iz koje će moći da se crpe određena prava.

„Moramo stvarati ambijent poslodavcima i investitorima za gradnje fabrika, za realni sektor i zapošljavanje mladih, koji su umorni od čekanja posla. Možete definisati prava kakva hoćete, ali ako ih nemate odakle crpiti to je prazan papir“, poručio je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o radnoj verziji zakona o radu, koja je upućena socijalnim partnerima, Savanović je istakao da sva prava koja su definisana postojećim Zakonom o radu jednostavno nemaju odakle da se crpe.

On je dodao da su pri izradi novog zakona poštovane međunarodne konvencije o radu, te da su sva dobra rješenja koja su bila u postojećem Zakonu o radu prenesena u novi zakon, u koji su unesena i najbolja rješenja iz zakona o radu zemalja u okruženju.

„Novi zakon kolektivni ugovor ograničava na tri godine, što znači da će svake tri godine poslodavci i sindikat razgovorati, što je sasvim korektno i pošteno, jer nekorektno je definisati pravo u neodređeno vrijeme ako vi nemate odakle crpiti pravo“, tvrdi resorni ministar.

Savanović je poručio da niko ne treba da sumnja u dobre namjere Vlade Srpske, koja će biti na stanovištu zaštite radnika i zaštite poslodavaca, jer ovaj zakon mora biti afirmativan za sve, posebno za građane.

„Radna verzija je podložna izmjenama i dopunama, a konačnu verziju donijećemo u saglasnosti sa socijalnim partnerima, odnosno Unijom udruženja poslodavaca, Savezom sindikata i širom javnošću“, napomenuo je Savanović.

On je naglasio da niko nema pravo da pravi opstrukcije na ozbiljnim zakonima i da zaustavlja reformske procese, te dodao da je novi zakon o radu potrebniji onim ljudima koji ne rade, odnosno mladim ljudima kojih ima 25,7 odsto na Birou za zapošljavanje u Republici Srpskoj.

Savanović je za ponedjeljak, 30. novembar, najavio zajednički sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske i socijalnih partnera.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje pri resornom ministarstvu Rajko Kličković rekao je da je jedno od osnovnih načela od kojeg je Vlada Srpske pošla u pripremi ovog radnog teksta dostignuti nivo prava.

„Pauze, porodiljsko odsustvo, godišnji odmor, minuli rad i sva druga prava nisu dovedena u pitanje. Pri izradi zakona poštovali smo dostignuti nivo socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, ali i zadržali međunarodne standarde koji su implementirani u naš raniji zakon“, objasnio je Kličković.

On je dodao da niko ne može dovesti u pitanje kolektivne ugovore, jer su oni ustavna kategorija.

„Možda bi mogli ići na izmjene postojećeg teksta da nam prepreka nije poslovnička procedura, jer po Poslovniku Narodne skupštine, nakon prečišćenog teksta zakona ne možete vršiti izmjene postojećeg zakona“, naveo je Kličković.

Poslodavci nisu zadovoljni ponuđenim rješenjima. Tražili su pet godina rada na određeno vrijeme, a ostalo je kao i do sada dvije godine.

“Određeno rješenje je u Federaciji tri godine. Mislim da bi, u suštini, ako želimo da postignemo podjednake uslove to trebalo biti na sličan način regulisano”, smatra Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Savez sindikata Republike Srpske smatra da radna verzija zakona o radu ide u korist poslodavaca, a ne u korist radnika.

Iz Saveza je saopšteno da su primili radni tekst zakona i poziv ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske na konsultacije i razgovore iz čega je, kako navode, „logično zaključiti da socijalni partneri neće moći da značajnije utiču na ponuđeni tekst zakona“.

„Zbog toga, za sva loša rješenja, koja se već naziru u ponuđenom tekstu, odgovornost pred radnicima Republike Srpske snosiće ministar rada i boračko- invalidske zaštite Milenko Savanović i Vlada Republike Srpske“, poručili su iz Saveza sindikata.

U Savezu smatraju da je nedopustiva najava mogućnosti da se zakon donese po hitnoj proceduri, s obzirom na to da je riječ o sistemskom zakonu od kojeg zavisi sudbina radnika i svih građana u Republici Srpskoj.

„Na današnjoj konferenciji za novinare ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je potvrdio da se moglo ići i sa izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o radu kakav je i bio prijedlog Saveza sindikata Republike Srpske, ali su to izbjegli iz njima znanih razloga i nekih nebitnih poslovničkih procedura“, navedeno je u saopštenju.

Iz sindikata poručuju da se izradom radne verzije novog zakona o radu potvrdilo ono na šta Savez sindikata neprekidno, argumentovano upozorava, a to je da Vlada Republike Srpske ide na „amnestiranje onih koji godinama krše prava radnika, penzionera, onih koji čekaju posao, kao i onih koji primaju socijalnu naknadu, ne isplaćuju plate, ne uplaćuju doprinose i bogate se na račun države i radnika“.

„Bez obzira na protivljenje Saveza sindikata i obećanje Vlade i političkih partija, datih pred licem javnosti i Savezu sindikata lično, a prije opštih izbora, da se Zakon o radu neće donositi bez znanja i saglasnosti Saveza sindikata, Vlada je odlučila da sama u tajnosti izradi novo zakonsko rješenje“, dodaje se u saopštenju. (Agencije)