BANJALUKA – Republika Srpska više nije vlasnik “Krajina osiguranja”. Kroz proces dokapitalizacija privatni investitori uložili su skoro sedam miliona maraka, i tako postali vlasnici više od 50 odsto akcija do juče jedinog državnog osiguravajućeg društva.

Da je privatizacija bila jedino moguće rješenje za ATV tvrdi generalni direktor Mila Gromilić. Država nije uspjela da naplati ni marku, a Srpska će zadržati manjinski paket akcija. Tako su riješeni neki od gorućih problema “Krajina osiguranja” na koje je ukazivala i Agencija za osiguranje. Tehničke rezerve tog osiguravajućeg društva bile su pokrivene sa svega 50 odsto pa je finansijska injekcija bila neophodna.

“Dokapitalizacija Krajina osiguranja je rađena zbog nedostajućih sredstava za pokriće tehničkih rezervi.Tražili smo investitora već jedno određeno vrijeme i odlučili smo se da idemo putem javne emisije akcija.To je i odrađeno danas je uplaćen iznos negdje blizu sedam miliona maraka i to za društvo znači mnogo. Ko je investitor  trenutno ne znamo”, rekla je Mila Gromilić, generalni direktor “Krajina osiguranja”.

Podatke o vlasniku trebalo bi do četvrtka da objavi Centralni registar hartija od vrijednosti. Kako se već duže vrijeme spekuliše novi vlasnik Krajina osiguranja je Indijac Naveen Aggarwal. Iako je u javnosti malo poznat, više od 11 godina prisutan na ovim prostorima.Ekonomisti ističu da je na ovaj način Krajina osiguranje izbjegla bankrot, jer su kratkoročne obaveze veće od tekuće imovine.

“Do prije nekoliko godina to društvo je bilo osuđeno na propast. Ipak je stabilizovano stanje i ipak je menadžemnt uspio da stabilizuje poslovanje. Mnogo toga se dešavalo u prošlosti. Bili su veoma teški momenti za to društvo i ovakav ishod je nešto najbolje što se moglo desiti za ‘Krajina osiguranje’ i za sektor osiguranja RS”, rekao je ekonomski analitičar Siniša Pepić.

Krajina osiguranje trenutno zapošljava oko 140 radnika, a od dolaska nove uprave plate su im redovno isplaćivanje. Nova uprava  u kasi nije zatekla ni jednu marku, a nasledili su milionske obaveze. (Izvor: ATV)