BEČ – Ekonomije Evropske unije se konačno oporavljaju od duboke krize, ali da bi vidjeli nastavak tog trenda, potrebno je da se nastavi relaksirana politika Evropske centralne banke (ECB), izjavio je viši stalni predstavnik MMF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Bas Baker.

Baker je, u izjavi Tanjugu, rekao da politika ECB, u kolokvijalnom govoru poznata kao „kvantitativno olakšavanje“, daje rezultat, iako, priznaje, ima i sporednih efekata.

Naime, takva politika je izazov za osiguravajuće kuće ili dobrovoljne penzijske fondove, objasnio je, jer oni ulažu novac da bi isplatili penzije ili premije, pa im niske kamate ne odgovaraju.

„Što su niže kamate, oni imaju manjak i to im je problem“, naveo je Bakker dodajući da je politika ECB ipak za ukupnu ekonomiju pozitivna.

Objašnjavajući zašto je potrebno da ECB nastavi da „ubrizgava likvidnost“, on je naveo da je nezaposlenost u EU i dalje nešto iznad 10 odsto, dok je inflacija veoma niska.

„Da bi se inflacija vratila na ciljani nivo ECB, na dva odsto, i kako bi se osiguralo da se nastavi ekonomski oporavak, dobro je imati niske kamate, labaviju monetarnu politiku. To pomaže da se podstakne privredni rast“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, uzrok za pad stope inflacije mogu da budu dobri ili loši razlozi, ili, kao što je sada slučaj u EU – njihova kombinacija.

„Možete imati nisku inflaciju jer je nezaposlenost visoka, ili zato što je ekonomija usporila, a to su oni lošiji razlozi. S druge strane, nisku inflaciju može da uzrokuje i pad cijene nafte, što je bolji razlog jer znači da potrošači manje plaćaju gorivo, pa mogu više da troše na druge stvari“, objasnio je Bakker.

Međutim, dodao je, kad je inflacija veoma niska, postoji rizik da postane i negativna, a onda postoji zabrinutost da bi ljudi mogli da počnu da očekuju da će cijene da padaju, a to neminovno dovodi do rasta realnih kamatnih stopa.

„Kako bi bili sigurni da inflatorna očekivanja neće postati preniska, moramo vratiti inflaciju u ciljani okvir i to je bolje uraditi prije nego kasnije“, poručuje Bakker.

On je konstatovao da inflacija u EU tone dijelom iz dobrih razloga, i ukazao da je stopa nezaposlenost u Evropi i dalje visoka.

„Srećom, sada se evrozona oporavlja, ali bi voljeli da vidimo da se takav trend nastavi. Ima još prostora da se smanji nezaposlenost. Sada još nije vrijeme za povećanje kamata“, zaključio je viši stalni predstavnik MMF-a za Centralnu i Istočnu Evropu.

Najniža stopa nezaposlenosti u evrozoni

Nezaposlenost u evrozoni je u decembru pala 15. uzastopni mjesec, spustivši se na najniži nivo za četiri godine, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Evrostata.

Broj nezaposlenih je smanjen za 49.000, na ukupno 16,5 miliona, što je najmanji broj lica bez posla od oktobra 2011. godine, prenosi američka agencija AP.

Stopa nezaposlenosti je na mjesečnom nivou u decembru smanjena na 10,4 odsto sa 10,5 odsto, takođe na najniži nivo od septembra 2011. godine.

Evrostat je, međutim, ukazao na velike razlike u stopi nezaposlenosti među članicama evrozone, pa tako dok u Njemačkoj stopa nezaposlenosti iznosi 4,5 odsto, Grčka i Španija imaju stopu nezaposlenosti koja premašuje 20 odsto.

ECB: Odmah djelovati protiv niske inflacije

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi upozorio je na ekonomske opasnosti koje prijete ako se ne preduzmu brze akcije za rješavanje problema niske inflacije.

Dragi je, u govoru u Frankfurtu, rekao da su rizici od zakasnjelog djelovanja znatno veći od rizika preuranjenog djelovanja, prenosi američka agencija AP, i podsjeća da godišnja inflacija u evrozoni iznosi tek 0,4 odsto, što je znatno ispod cilja ECB od nešto ispod 2,0 odsto.

Dragi je odbacio argumente koji kruže među ekonomistima o tome da centralne banke svijeta ne mogu učiniti mnogo toga u borbi protiv niske inflacije, i istovremeno je stao u odbranu ECB-ovog aktivnog korišćenja stimulativnih mjera, namijenjenih vraćanju inflacije u ciljane okvire.

Finansijska tržišta očekuju da će ECB na narednom sastanku proširiti aktuelne monetarne podsticaje. (Agencije)