Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisko Parodi izjavio je da je u proteklih nekoliko mjeseci ostvaren značajan napredak u pregovorima BiH s ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Naša je država u finalnoj fazi komunikacije sa MMF-om radi dobivanja kreditnog aranžmana od milijardu KM, odnosno ojačanog programa reformi.

– Trenutno smo u fazi kada se dogovaramo o setu politika koje je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a odobri program. Na ovaj način demonstrirali bismo opredijeljenost programu i otvorili put za daljnje reforme koje bi se provodile tokom programa. Svi ovi razgovori bit će zaključeni u kontekstu naredne misije MMF-a, koju tek trebamo zakazati – rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Šta možete reći o dosadašnjoj dinamici donošenja mjera iz Reformske agende, pogotovo od Vlade FBiH?

– Zadovoljni smo dosadašnjim progresom koji u provođenju mjera iz Reformske agende ostvaruje Vlada Federacije. Također, zadovoljni smo i time da je FBiH usvojila kredibilan budžet za 2016. godinu koji je na liniji smanjenja duga u srednjoročnom periodu. Naravno, mi smo spremni da pružimo punu podršku Vladi FBiH u njenim reformskim nastojanjima.

Na šta se, prema Vama, vlasti trebaju fokusirati u narednom periodu, kada je riječ o provođenju mjera?

– Fokus ne treba biti na broju mjera već na njihovom kvalitetu. U tom smislu, u okviru sveobuhvatnog programa radimo s vladama na nizu kvalitetnih mjera kojim bi očuvali makroekonomsku stabilnosti i potaknuli rast. Nadalje, vlasti bi trebale intenzivirati reforme radi privlačenja investicija, otvaranja više radnih mjesta u privatnom sektoru. Također, vlasti trebaju nastaviti fiskalnu konsolidaciju kako bi se osiguralo smanjenje javnog duga,  unaprijedio kvalitet vladine potrošnje, očuvala stabilnosti finansijskog sektora i oživilo kreditiranje bankarskog sektora.

Predstavlja li problem, kada je riječ o funkcioniranju bankarskog sektora u cjelini, situacija u „Banci Srpske“ te "Pavlović banci"?

– Iako mi u MMF-u ne komentiramo banke pojedinačno, dozvolite mi da kažem da je, gledajući agregatne pokazatelje, finansijski sistem likvidan, dovoljno kapitaliziran i otporan na šokove. Međutim, među bankama u domaćem vlasništvu postoje pojedine slabe tačke, a i kreditiranje privatnog sektora dosta je nisko. Trenutno razgovaramo o raznim mjerama kojim bi se osnažila otpornost finansijskog sektora i potaknuo kreditni rast. Naprimjer, u toku su aktivni razgovori s predstavnicima vlasti RS u pogledu poduzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka.

Ove mjere nisu važne samo u pogledu smanjenja fiskalnih rizika i tereta po porezne obveznike nego i zbog toga da se osigura da finansijski sistem i dalje ostane snažan i efikasan. U Federaciji i Republici RS u pripremi su novi zakoni o bankama koji će biti usklađeni s direktivama EU i zahtjevima Bazela, za koje se nadamo da će biti usvojeni ove godine.

Kako komentirate činjenicu da su na državnom i entitetskom nivou (RS) predložena zakonska rješenja za konverziju kredita u švicarskim francima?

– Mi mislimo da je bankarski sistem već efikasno rješavao ovaj problem. Bilateralni dogovori između povjerilaca i kreditora u BiH predstavljali su dobar korak u pravom smjeru. Na ovaj način je broj preostalih kredita u švicarskim francima manji za oko 50 posto.

No, obavezna konverzija kredita ili njihova konverzija po osnovu kursa koji je važio na dan zaključenja ugovora, posebno u slučaju ako se primjenjuje retroaktivno i ako se odnosi na kredite koji su već otplaćeni, reprogramirani ili bilateralno riješeni, već predstavlja problem. Ovakva generalna rješenja svakako utječu na postojeće kreditne ugovore i stvaraju veliki stepen pravne neizvjesnosti i nesigurnosti. (Izvor: Dnevni avaz)