BANJALUKA – Nekadašnji banjalučki gigant "Kosmos" sve je bliži stečaju jer je preduzeću već duži period blokiran račun, a postoji i opasnost od odmrzavanja tužbi radnika koji potražuju višemilionske iznose na ime neisplaćenih zarada.

Da je stečaj sve izvjesniji, svjesni su i radnici, koji tvrde da im je takav rasplet događaja najavio i vršilac dužnosti direktora Dušan Vještica. Međutim, Vještica je u izjavi za "Nezavisne" negirao da je radnicima kazao da će preduzeće do kraja mjeseca otići u stečaj, ali takođe nije opovrgao tvrdnje da se "Kosmos" nalazi u veoma teškoj situaciji, te da i takav scenario nije isključen.

"Ja nisam nikome rekao da idemo u stečaj, nego sam pozvao sindikalne predstavnike i saopštio im da odluče šta će raditi, ili da svi povuku tužbe i deblokiraju račun, a ako neće, onda neka svi tuže firmu da budu u ravnopravnom položaju", precizirao je Vještica i upozorio da firmu nakon odmrzavanja tužbi ne čeka ništa dobro.

On je podsjetio da je zakon vrlo precizan i da firma ne može funkcionisati više od dva mjeseca sa blokiranim računom. "Kosmos" je već godinama u veoma teškoj situaciji, a rukovodioci, koji su se mijenjali, do sada su uspjeli sakupiti više od 10 miliona KM duga prema državi, dva miliona prema IRB-u i više od tri miliona prema radnicima. Iako su ogorčeni stanjem u kojem se nalazi "Kosmos", neki od radnika se nadaju da još nije sve izgubljeno.

Milijana Tomašević, jedan od radnika koji su poslati na čekanje, provela je 30 godina u "Kosmosu", a sada bez uslova za penziju gleda posrnulog giganta u kojem je provela veći dio života.

"Nas su poslali na čekanje jer smo tražili svoje plate. Rečeno nam je da uništavamo firmu. Izgleda da mi koji smo je gradili po 30 i više godina uništavamo 'Kosmos', a svi ovi što su dolazili i za sobom ostavljali još gore stanje nego što su našli ne uništavaju", rekla je Tomaševićeva.

Ona je dio svojih potraživanja uspjela naplatiti, tačnije plate iz 2014. godine, dok joj se duguje još čitava 2015. i prva dva mjeseca tekuće godine. Inače, ostatku radnika koji nisu uspjeli naplatiti ništa od zaostalih plata u prosjeku se duguje od 20 do 23 mjesečna dohotka. Tomaševićeva je za mogućnost stečaja čula od kolega s kojima se susrela kod zajedničkog advokata koji zastupa radnike u sporu protiv firme.

"Rečeno im je da oni koji nisu predali tužbe to i učine, a oni koji su ih zamrznuli da ponovo pokrenu postupak, jer se ide u stečaj. Nikada nismo razmišljali da ćemo doći u tu situaciju, ali eto izgleda da je došao kraj", kaže ona. (Izvor: Nezavisne novine)