BANJALUKA/DOBOJ – Ostavili su vozove i u sred radnog vremena krenuli u šetnju. Mjesto okupljanja željeznička stanica. Na banjalučkoj nekoliko stotina radnika. Traže februarsku platu, šest toplih obroka, devet prevoza.

“Ovo je posljednje upozorenje!”, orilo se peronom. Upravi su dali rok od 48 sati. U suprotnom, kažu, biće posljedica.

“Potpuna obustava saobraćaja uz blokadu, uz blokadu putnih komunikacija koje se ukrštavaju sa željeznicom”, kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u ŽRS.

“Ne smatrajte da je samo Marin, Simo, Milijan ili neko treći sindikat. Sindikat smo svi i samo jedinstveno i složno možemo ostvariti svoje ciljeve “, poručio je Milijan Marković, predsjednik Sindikata “Željeznica Republike Srpske”.

Radnici su satove navili na šezdeset minuta. Jednosatni štrajk upozorenja i u Doboju. Stotine radnika traži smjenu generalnog direktora. Jedan dio ispred zgrade uprave. Direktora nisu našli.

“Gladni smo. 370 maraka plata, topli obrok ne da, umanjio ga, ne da ga. Nema ni ovo malo, to 370 maraka što treba da dobijemo. Da makar to dobijemo ne bismo doživljavali ovo da izlazimo ispred zgrade. Oni imaju. Oni su dobili svoje plate i baš ih briga”, priča Nevenka Vasiljević, radnik “Željeznica Republike Srpske”.

U Prijedoru malo drugačija atmosfera. Možda zato što je direktor iz tog grada, radnici se nisu masovno okupljali nego protestovali na radnim mjestima. Ukoliko na stolu ne vide ostavku Dragana Savanovića 11. aprila lokomotive će, kažu, ugasiti za stalno.

“Radnici sjede na svojim radnim mjestima. Znači, moramo se pridržavati Zakona o štrajku. Svi su trezveni, niko nije pod dejstvom alkohola, ne pravi probleme nikakve”, kaže Ranko Vučkovac, predsjednik sindikata željezničara Republike Srpske u Prijedoru.

Isto im savjetuje i generalni direktor. Kaže, biće plata sredinom aprila. Tada očekuju isplatu od Arselor Mitala za koga nisu prevozili robu u januaru. Tu su, kaže Dragan Savanović, i četiri neisplaćena granta Vlade od po 2,8 miliona maraka.

“Kad saberemo i ova dva miliona i sto hiljada maraka manji ostvaren prihod u januaru – to je preko deset miliona. Kad se to izbije iz tokova to je onda jako teško poslovati. Postoje i obaveze po dobavljačima, struju moramo platiti, gorivo moramo platiti. Ako to ne platimo onda ćemo stati bez obzira, štrajkovali ili ne”, rekao je Dragan Savanović, generalni direktor “Željeznica Republike Srpske”

Kasni i njemu plata, tvrdi direktor. Ostavku neće podnijeti svojevoljno, a ako nadzorni odbor misli drugačije, kaže, nema ništa protiv. Radnicima koji ne odustaju poručuje “Ako novaca nema, džabe ih je tražiti na ulici.”

Kada je normalan radni dan u ovim prostorijama radi oko sto radnika. Danas su sat vremena bile potpuno prazne. Tako će ostati za stalno, kažu radnicu, ukoliko im uprava do petka ne ispuni sve zahtjeve. (Izvor: ATV)