VAŠINGTON – Svjetski finansijski zvaničnici založili su se, na kraju proljećnog zasjedanja MMF-a, za snažnije napore za stimulisanje trome svjetske privrede.

Finansijski lideri su u zajedničkom saopštenju naveli da će iskoristiti sva dostupna sredstva za poboljšanje snažnog, održivog, obuhvatnog i uravnoteženog globalnog rasta s mnoštvom radnih mjesta.

U saopštenju se navodi da su u svim zemljama potrebne fiskalne politike koje pogoduju rastu, pošto je privredni rast u svijetu već duže vrijeme slab.

Mada je došlo do nekih poboljšanja, nestabilnost finansijskih tržišta i nesklonost riziku su povećani što se djelimično odražava na procjene potencijalnog rasta.

Od oktobra su povećani rizici po globalnu privredu, s istovremenim opasnostima od geopolitičkih tenzija, izbjegličke krize i šoka od potencijalnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Finanasijska tržišta poslije turbulencija na početku godine su se smirila, dok problemi usporenja kineske privrede djeluju blaži, ali se svjetski finansijski zvaničnici i dalje muče s oporavkom svjetske privrede i slabim rastom koji onemogućava rast plata, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Na panelu na proljećnom zasjedanju MMF-a američki ministar finansija Džejkob Lu rekao je da zemlje treba da izbjegavaju manipulacije svojim valutama kako bi pojačale izvoz, dok države s velikim trgovinskim suficitom treba da pojačaju potrošnju kako bi se ojačala potražanja u svijetu.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je, s druge strane, rekao da je potreban „visoki nivo opreza“ i kontrola državna potrošnje.

„Nadležni treba da rade zajedno da osiguraju da slabosti u globalnom rastu ne postanu ukorijenjene“, rekao je Lu na panelu i dodao da je „imperativ“ da se širom svijeta koriste sva dostupna sredstva za podršku rasta i stvaranje radnih mjesta.

Američki ministar je rekao da je u vrijeme „sporog i neujednačenog globalnog rasta“, posebno važno da zemlje izbjegavaju mjere koje mogu naškoditi drugima.

SAD su više puta ranije izražavale negodovanje što Kina i Japan manipulišu svojim valutama kako bi ojačale izvoz.

Šojble je rekao da Njemačka namjerava da nastavi politiku uravnoteženog budžeta i upozorio da bi rast budžetskih deficita mogao naškoditi rastu svjetske privrede.

Ministri finansija i centralni bankari članica G20 najvećih svjetskih privreda poslije jučerašnjeg sastanka su izrazili olakšanje što su se svjetska finansijska tržišta oporavila posle previranja na početku godine.

Početkom godine svjetske berze su bile uzdrmane padom kineske valute i cijenama nafte, što je djelovao kao znak da je svjetska privreda u dubokim problemima. Juan i cijene nafte su se potom stabilizovali, dok je Kina juče saopštila da je u prva tri mjeseca ove godine imala solidan rast od 6,7 odsto.

G20: Oporavak tržišta, ali opasnosti još postoje

Ekonomije većine zemalja svijeta oporavile su se od turbulencija na tržištu s početka ove godine, ali je oporavak neujednačen usljed konstantnih prijetnji od terorizma i iščekivanja ishoda britanskog referenduma o njenom ostanku ili izlasku iz Evropske unije, zaključak je finansijskih zvaničnika najvećih svjetskih privreda.

Ministri finansija zemalja Grupe 20 najvećih ekonomija svijeta obećali su u Vašingtonu da će voditi politiku rasta i da će dodatno stabilizovati finansijska tržišta, ali nisu ponudili mjere za postizanje navedenih ciljeva.

Govoreći o izazovima, kineska ministarka finansija Lu Livej stala je u odbranu svoje vlade nakon kritika da su dvije velike agencije za određivanje kreditnog rejtinga nedavno smanjile izglede za kineske obveznice.

U zajedničkom saopštenju ministara finansija Grupe 20 ponovljena su obećanja data na prošlom sastanku koji je održan u februaru u Šangaju.

Međutim, tada su se svjetske ekonomije suočavale s turbulencijama na tržištu zbog većeg pada ekonomskog rasta u Kini i velikog pojeftinjenja nafte koje su prijetile da ugroze svjetsku ekonomiju.

Američki sekretar za finansije Jakob Lev rekao je da saopštenje Grupe 20 o jačanju globalnog rasta predstavlja udarac anti-globalizaciji.

Lev je naveo da SAD ne može biti jedini pokretač rasta i da sve velike ekonomije moraju da raspodjele „alatke“ i rade na privrednom rastu svijeta.

U saopštenju se navodi da, uprkos brojnim izazovima, ohrabruje činjenica da su se tržišta sada stabilizovala.

Ministar finansija Japana rekao je da su se međunarodna tržišta stabilizovala, ali da rizici i dalje postoje i izdvojio nestabilnost protoka kapitala.

Japan brine zbog naglog porasta vrijednosti jena, uprkos nesvakidašnjem potezu Centralne banke Japana koja je uvela negativnu kamatnu stopu.

Grupa G 20 priznaje ekonomsku stabilnost koja je postojala na početku godine, ali navodi da su se tržišta oporavila, ali da je rast i dalje skroman i neujednačen.

Najveća tržišna nervoza ove godine je usmjerena na Kinu, drugu po veličini ekonomiju svijeta, gdje je performansa lošija nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju G 20.

Kineske vlasti saopštile su da je ekonomski rast pao na 6,7 odsto u prva tri mjeseca ove godine.

Dragi: Nema dokaza da se stvara finansijski mjehur

Evropska centralna banka (ECB) će nastaviti da čini sve što je potrebno za podizanje inflacije i do sada nije vidjela nijedan dokaz da izuzetno labava monetarna politika stvara finansijski mjehur, izjavio je u petak predsjednik ECB-a, Mario Dragi.

Ekonomske perspektive evrozone su, kako je rekao, suočene sa neizvjesnošću zbog visokih rizika po perspektive rasta zemalja u razvoju, tmurnih izgleda cijena nafte i geopolitičkih rizika, javlja agencija Rojters.

„Iako bi prilagodljiva monetarna politika mogla da na duže staze ima neželjene posljedice po pojedine sektore, u smislu pretjeranog preuzimanja rizika i neusklađenih cijena aktiva, trenutno ne uočavamo nijedan dokaz koji ukazuje na ekscesno ponašanje banaka i drugih finansijskih institucija“, navodi se u saopštenju Dragija.

On je, takođe, ponovio da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na aktuelnom ili nižem nivou tokom dužeg vremenskog perioda, navodi britanska agencija. (Agencije)