BANJALUKA – I pored toga što odluka Vlade RS o prodaji 64,9 odsto akcija RŽR Ljubija kompaniji "Israeli Investment Group Inc" za 53,1 milion KM nije ni stigla na dnevni red Narodne skupštine RS, opozicija u RS oštro je negodovala tvrdeći da se iza svega kriju lični interesi pojedinaca i da prirodna bogatstva ne treba prodavati.

I tokom same rasprave o dnevnom redu NS RS opozicija je tražila skidanje te tačke, što joj na kraju nije pošlo za rukom i po svemu sudeći odluka o prodaji RŽR Ljubija biće usvojena ovih dana. Ipak prodaju RŽR Ljubija mogli bi da spriječe poslanici DNS-a, koji su se zajedno sa liderom ove stranke Markom Pavićem prije otprilike dvije godine oštro usprotivili prodaji rudnika, zaprijetivši da će izaći iz koalicije. Poslanici i ministri iz ove stranke nisu željeli govoriti na tu temu, a kako reče jedan od njih, "ne bi da trči pred rudu".

Međutim, Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a, rekao je da prodaja državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija nije sporna, kao ni podrška DNS-a. On je pojasnio da Vlada RS i RS imaju problema sa sadašnjim partnerom, odnosno sa multinacionalnom kompanijom "Mittal" i to zbog transfernih cijena kojima su dobit rudnika prebacivali u sestrinske firme, tako da je bilo problema u naplati nekih očekivanih prihoda.

U svemu ovome problem bi moglo predstavljati i to što ugovorom Vlade RS, odnosno RŽR Ljubija i kompanije "Mittal" o formiranju zajedničkog preduzeća kompanija "Mittal" ima prvenstvo pri kupovini 49 odsto akcija tog zajedničkog preduzeća.

"Za taj dio akcija 'Mittal' je ponudio 25 miliona KM, a druga firma skoro duplo više. 'Mittal' je odustao od kupovine tog paketa akcija, čime su stvoreni uslovi da se razgovara sa drugim partnerima. U skladu sa Zakonom o privatizaciji rečeno je da na prijedlog Vlade NS RS može donijeti odluku o prodaji, i ona će to donijeti", rekao je Dodik.

Komentarišući da iza firme zainteresovane za kupovinu RŽR Ljubija stoji Arie Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu, Dodik je rekao da treba izbjeći našu sklonost da se sve ocrni prije nego što se dogodi i da bi tom čovjeku, koji ima 95 godina, najmanje u životu trebalo da se sada time bavi.

Za opoziciju u RS prodaja državnog kapitala u RŽR Ljubija bila bi kraj ovog rudarskog kompleksa jer, kako reče Dušan Berić, poslanik SDS-a i kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora, to bi značilo da se nakon 100 godina prestaje sa rudarenjem u ovom gradu.

"Osnovni cilj firme da kupi RŽR Ljubija je da se nakon što stekne vlasništvo upusti u razne sudske sporove i od 'Mittala' traži ono što treba platiti RS", rekao je Berić, dodajući da bi nakon te prodaje "Mittal" napustio RS, ali vjerovatno i željezaru u Zenici i koksaru, a da bi na taj način bilo ugroženo više od 20.000 radnih mjesta.

I za Adama Šukala, poslanika SNS-a, prodaja RŽR Ljubija bila bi katastrofalan i kriminalan potez vlasti jer se sve radi mimo zakona i procedura. "Tražimo raspisivanje međunarodnog tendera, a ne da se direktnom pogodbom, odnosno u četiri oka ti poslovi rade. Jasno smo i na protestima rekli da nećemo dozvoliti prodaju prirodnih bogatstava", rekao je Šukalo.

Podsjećanja radi, Vlada RS prihvatila je ponudu "Israeli Investment Group Inc", registrovane u Dominikanskoj Republici, za prodaju 64,9 odsto osnovnog kapitala RŽR Ljubija. Ponuda ove kompanije je više nego duplo veća, a uz nju u naredne tri godine obećavaju 60 miliona KM investicija i preko 300 novih radnih mjesta. (Izvor: Nezavisne novine)