DOBOJ – Predstavnici šest sindikalnih organizacija „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS) održali su jednočasovni štrajk upozorenja u svim organizacionim jedinicama s ciljem ispunjavanja njihovih sindikalnih zahtjeva.

Sindikati traže redovnost isplate plata u zakonskom roku, isplatu neisplaćenih materijalnih troškova i izradu pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta prema stvarnim potrebama i uz učešće sindikata.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković ukazao je na neisplaćenih šest toplih obroka i 11 nadoknada za prevoz, izrazivši bojazan za sudbinu najavljenog viška radnika po osnovu nove sistematizacije o čijim detaljima sindikat nije upoznat.

Prema njegovim riječima, sindikat se ne može izjasniti o minimalnim zahtjevima kada nemaju nijednu ponudu od odgovornih u „Željeznicama“ o tome koliko i šta mogu isplatiti od obaveza u narednom periodu.

Cvjetković navodi da sindikat i dalje istrajava na utvrđivanju odgovornosti Uprave „Željeznica“ za sve štetne ugovore. On je dodao da će naredne aktivnosti sindikata biti preduzete u skladu sa odgovorom na njihove zahtjeve.

Predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske Milijan Marković, u obraćanju radnicima, rekao je da cilj štrajka nije da se urušava preduzeće. On navodi da je od generalnog direktora „Željeznica“ Dragana Savanovića dobio uvjeravanja da neće doći do zastare zaostalih potraživanja.

Portparol ŽRS Nada Stevanović rekla je da plate, primanja i ostala potraživanja Uprava isplaćuje u skladu sa dinamikom raspoloživih sredstava, ističući da je zadnja plata isplaćena za april. Stevanovićeva navodi da je u prvih pet mjeseci ostvareno 4.500.000 KM manje sredstava od prevoza u odnosu na isti period prošle godine. Ona najavljuje da će nacrt pravilnika o sistematizaciji biti dostavljen sindikatima na mišljenje prije usvajanja.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS ne prihvata tvrdnje sindikata Željeznica RS da se entitetska vlada „maćehinski“ odnosi prema tom javnom preduzeću, saopšteno je iz tog ministarstva.

Nakon što su sindikati Željeznica RS organizovali jednosatni štrajk upozorenja zbog kašnjenja u isplatama materijalnih davanja, iz resornog ministarstva su potvrdili da su zaprimili njihov zahtjev za održavanje sastanka te da će biti razmotren.

Podsjećaju da entitetska vlada godišnje iz budžeta RS tom preduzeću doznači 25 miliona KM subvencije, za održavanja infrastrukture, prevoza i putničkog saobraćaja, a ne za plate radnika.

Iz budžeta će biti doznačena sredstva u iznosu jedne subvencije, za april 2016. godine u visini od 2,08 miliona KM, dok je u pripremi i isplata majske subvencije.

Prema informacijama kojima raspolaže to ministarstvo, uprava Željeznica RS isplatila je radnicima tog preduzeća platu za april.

– Što se tiče određenih kašnjenja za topli obrok i prevoz iz ranijeg perioda, na posljednjem sastanku koji smo održali s upravom preduzeća, nadzornim odborom i sindikatom u Doboju, dogovoreno je da oni pronađu model u vezi s isplatom zaostalih potraživanja – dodaju iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Do sada im nije dostavljan Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, čija izrada je u nadležnosti uprave preduzeća. Mišljenje resornog ministarstva na taj dokument, kako dodaju, nije obavezujuće.

Jednočasovni štrajk upozorenja sindikalne organizacije održale su i 6. aprila.

U okviru „Željeznica Republike Srpske“ djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor. (Agencije)