PRIJEDOR – Kompanije "Izraeli Investment Group" i "Arcelor Mittal" potvrdile su svoju zainteresovanost za kupovinu državnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija" kod Prijedora.

"Imamo jasan, realan i ostvariv plan za dugoročan i održiv rad i razvoj rudarstva u regionu i vjerujemo da naši rezultati ostvareni u proteklih više od 11 godina, stvarnih ulaganja, rasta zaposlenosti i snažnog ekonomskog doprinosa u Prijedoru, čini našu ponudu najboljom opcijom za sve zainteresovane", navodi se u saopštenju "Arcelor Mittala".

U saopštenju se dodaje da su nedavno održani sastanci sa zvaničnicima u Republici Srpskoj i da je kompanija "Arcelor Mittal" spremna za dalji nastavak detaljnih pregovora u bilo kojem momentu.

U vezi sa odlukom Vlade Republike Srpske o prodaji državnog kapitala u RŽR-u kompaniji "Izraeli investment grup", koje će se naći na dnevnom redu Narodne skupštine Srpske u utorak, 21. juna, danas se ponovo oglasila i Sindikalna organizacija "Arselor Mital Prijedor", kćerke firme u okviru kompanije "Arselor Mital", izrazivši zabrinutost za sigurnost radnih mjesta 850 zaposlenih.

"U protekle dvije sedmice obavili smo niz rezgovora i sastanaka sa predstavnicima Vlasti u Republici Srpskoj, gradonačelikom Prijedora, kao i predstavnicima kompanije `Arcelor Mittal` koji su nas na sastanku održanom 15. juna upoznali o jasnom stavu da su zainteresovani da učestvuju u privatizaciji državnog kapitala u RŽR-u", saopšteno je iz sindikata.

RŽR "Ljubija" zapošljava dvadesetak radnika i bavi se djelatnostima poput proizvodnje šampinjona i proizvodnje biomase za toplotnu energiju, dok "Arcelor Mittal Prijedor" proizvodi željeznu rudu na rudištima u Omarskoj, zapošljava 850 radnika i kopa kamen na kamenolomu Drenovača.

Na rudištima u Ljubiji i Tomašici ruda se ne proizvodi godinama i decenijama.

Direktor kompanije „Israeli Investment Group“, Evgenij Zotov, izjavio je da su oni investitorska kuća s velikim iskustvom i potencijalom za razvoj i da su spremni da ožive prijedorski Rudnik željezne rude „Ljubija“, te da čekaju odluku Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebalo da odgovori na njihovu ponudu za kupovinu ovog nekadašnjeg giganta.

On je prisustvovao završetku Drugog rudarsko-geološkog foruma Republike Srpske, održanog u Prijedoru. Zotov je na forumu predstavio svoju viziju oživljavanja rudnika željezne rude „Ljubija“. Kaže, ovo preduzeće je samo jedan od akcionara kompanije, koje zajedno sa ruskim partnerima po svijetu zapošljavaju 60.000 radnika.

Ljubijsku rudu planiraju da prodavaju Željezari Smederevo, u koju dolazi novi kineski investitor, ali i na mađarsko i rusko tržište.

Za kupovinu državnog kapitala RŽR-a „Ljubija“, ovo preduzeće Vladi Republike Srpske ponudilo je 53 miliona maraka, uz 60 miliona ulaganja.

Poštovaćemo odluku o prodaji većinskog vlasnika RŽR-a „Ljubija“, a to je Vlada Republike Srpske, poručuju iz Rudnika.

Stanko Vujković, direktor Rudnika željezne rude „Ljubija“ Prijedor, kaže da će se Rudnik, ko god bude aplikant, ponašati po odluci Vlade Republike Srpske.

„Mi želimo da radimo. Po našim procjenama radili smo i studije izvodljivosti, odnosno pokretanja, to je nekih pola godine da komplet proces proizvodnje može biti spreman za proizvodnju željezne rude“, ističe Vujković.

Oglasila se i Sindikalna organizacija prijedorskog rudnika „Arcelor Mittal“ koja ponovo skreće pažnju na očuvanje 850 radnih mjesta. Poručuju, iz „Arcelor Mittala“ im je potvrđeno da ova kompanija ne odustaje od borbe za kupovinu Rudnika Ljubija.

Tvrde, sastali su se sa predstavnicima najvišeg rukovodstva ove kompanije, iz koje je za kupovinu 64,9 odsto akcija u RŽR-u ponuđeno oko 34 miliona maraka. Ponuda je, tvrde niža, ali realnija.

„Oni su nama jasno stavili do znanja da Mittal nije odustao i da Mittal stoji kod one svoje ponude i da mu je stalo da ovdje organizovano, dugoročno kopa rudu, da se bavi proizvodnjom čelika“, rekao je Milanko Stojnić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika „Arselor mital“ Prijedor.

Dodaje i da su „ponovili da su i oni svojim provjerama utvrdili da ne vide da su ovi neki ozbiljni proizvođači željeza i čelika, ne planiraju sa njima neku saradnju i ne pada im na pamet da daju eksploataciona prava“.

Sindikalci „Arcelor Mittala“ kažu da im je u ovoj kompaniji rečeno da će, u slučaju prodaje drugom kupcu, preispitati svoj ostanak u Prijedoru.

Iz rudnika „Ljubija“ poručuju, nakon kupovine i revitalizacije rudišta, proivodnja bi u punom kapacitetu mogla početi već nakon šest mjeseci.

Naredne sedmice će poslanici u Parlamentu Srpske raspravljati o Vladinoj odluci o prodaji akcija državnog kapitala u Rudniku „Ljubija“. (Agencije)