BANJALUKA – Vlada RS je na zahtjev poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini RS povukla odluku o prodaji akcija u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor.

Prema riječima Spomenke Stevanović, predsjednika poslaničkog kluba DNS-a, odluka je obrazložena time što je „Arcelor Mittal“ izrazio želju da ponovo uđe u pregovarački proces sa Vladom RS.

Ona je dodala da su se sa ovim prijedlogom DNS-a usaglasili koalicioni partneri.

Vlada RS nedavno je donijela odluku da 64,9 odsto akcija rudnika proda kompaniji „Israeli Investment Group Inc“ za 53,1 milion KM.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo je u nastavku 12. redovne sjednice da razmatra odluku o prodaji 64,9 odsto akcija Rudnika željezne rude „LJubija“ iz Prijedora.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da rok od 15 dana koji je dat „Arcelor Mittalu“ da odluči da li želi da učestvuje u pregovorima o kupovini akcija Rudnika željezne rude „LJubija“ ima za cilj da se Republika Srpska odluči za najbolju ponudu. „Nakon ponude `Mittala` i ponude koju imamo od Izraelaca, biće odlučeno koja je ponuda najbolja za Srpsku“, rekao je Dodik za ATV.

Predsjednik Srpske je naveo da vjeruje da potezi „Arcelor Mittala“ predstavljaju spekulaciju, ali da bi u suprotnom ostao utisak da nešto želi na silu da se postigne.

„Ovdje je riječ o racionalnom pristupu. `Mittalu` je jasno rečeno – evo vam 15 dana da date ponudu. Ako za to vrijeme ne bude ponude, mi idemo ponovo na odlučivanje“, naglasio je sinoć Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Banjaluci da je kompanija „Arcelor Mittal“ zainteresovana da učestvuje u aktivnostima prodaje akcija „Ljubije“.

„Sa najodgovornijim predstavnicima `Arcelor Mittala` razgovarao sam prošle sedmice o nekoliko važnih segmenata koji su bitni za poslovanje ove kompanije. Vlada Srpske je zbog toga odlučila da povuče odluku o prodaji 64,9 odsto akcija RŽR `LJubija` iz Prijedora firmi iz Izraela“, rekao je Đokić novinarima.

On je potvrdio da je predstavnicima „Arcelor Mittala“ dat rok od 15 dana ukoliko žele da učestvuju u pregovorima o kupovini akcija RŽR „LJubija“.

„Vlada Srpske će nakon toga razmotriti ponude `Arcelor Mittala` i izraelske kompanije i donijeti odluku koju će proslijediti Narodnoj skupštini. Želim da prekinem spekulacije da li je ovaj postupak transparentan ili nije„, dodao je Đokić.

On je istakao da predstavnici „Arcelor Mittala“ moraju da budu svjesni da njihova poreska obaveza iznosi 42.000.000 KM, plus kamate u iznosu od 7.000.000 KM.

Đokić je napomenuo da su koalicioni partneri koji čine vlast u Srpskoj imali konsultacije o RŽR „Ljubija“. (Agencije)