UGLJEVIK – U Rudniku i termoelektrani /RiTE/ "Ugljevik" je potpisan ugovor o izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova sa japanskim konzorcijumom "Mitsubishi Hitachi Power Systems".

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je prisustvovao svečanosti, kaže da je vrednost projekta 79,5 miliona evra i da je to jedna od najvećih investicija u RiTE "Ugljevik" od njene izgradnje.

– Postrojenjem odsumporavanja produžićemo životni vek RiTE `Ugljevik`, a Republika Srpska i `Elektroprivreda Srpske` na ovaj način izvršavaju i svoj dio međunarodnih obaveza u pogledu primene međunarodnih ekoloških standarda – rekao je Đokić.

On je podsetio da to podrazumeva smanjenje emisije štetnih čestica i gasova, posebno sumpora, koji su veliki zagađivači, zbog čega je potencijalno pretila opasnost da RiTE "Ugljevik" već za nekoliko godina bude zatvorena da nisu preduzeti ovi koraci.

– Na ovaj način smo, pre nego što se izgradi zamenski objekat za Termoelektranu Ugljevik, obezbedili da joj se produži životni vek, što znači i budućnost, perspektiva i sigurnost za zaposlene i za čitav ugljevički kraj Republike Srpske – istakao je Đokić.

Prema njegovim rečima, vrlo je važno da će na ovom projektu raditi prestižna japanska kompanija, kao partner iza kojeg stoji Vlada Japana.

Đokić je rekao da je odobrenje za kredit Vlada Republike Srpske dala još 2009. godine, a projekat treba da bude završen u narednih 35 meseci.

On je dodao da će time emisija sumpora i natrijum-oksida u vazduhu biti smanjena za oko 94 odsto, što je od izuzetnog značaja i za provođenje ukupne nacionalne politike.

– Na ovaj način svi smo u Republici Srpskoj, RiTE `Ugljevik`, `Elektroprivreda`, Vlada i parlament Srpske, pokazali punu nacionalnu odgovornost u želji da doprinesemo nesmetanom radu naših energetskih objekata, da stvorimo preduslove za njihov još bolji rad i da istovremeno omogućimo da budemo dio ukupne evropske politike u pogledu primene standarda u ovoj oblasti – naglasio je Đokić.

Uz ocenu da je reč o velikoj investiciji i kreditu koji treba vraćati, Đokić je rekao da je to vrlo povoljan i jedan od boljih kredita koji je korišten za bilo koje svrhe u Srpskoj do sada.

– Uveren sam da će RiTE `Ugljevik`, koja ima stručan kadar, biti u stanju da zajedno sa predstavnicima japanskog konzorcijuma realizuju ovaj projekat – zaključio je Đokić na svečanosti u RiTE "Ugljevik". (Agencije)