BANJALUKA – U Banja Luci je na pomolu novo zaduženje. Ovaj put na lokalnom nivou. Kreditor bi trebalo da bude Evropska banka za obnovu i razvoj, a korisnik kredita od 15 miliona evra je banjalučka „Toplana“.

Vlast tvrdi – to je jedini način da se „Toplana“ izvuče iz dubioze. Opozicija tvrdi – kredit će samo donijeti nove glavobolje građanima Banja Luke. Zanimljivo kredit se pokušava obezbijediti pred kraj mandata aktuelne banjalučke gradske vlasti.

„Novo zaduženje je neophodno u pokušajima revitalizacije `Toplane`, a povoljno je“, tvrdi rukovodstvo „Toplane“ i gradska vlast.

Projektom je predviđeno da ukoliko kredit bude realizovan, deset miliona evra bude uloženo u nove kotlove, modernizaciju i trajna sredstva. 5 miliona evra bilo bi potrošeno na otplatu ranijih dugova.

Ono što još nije urađeno jeste studija izvodljivosti, a niko nije ni rekao koliko bi takva studija trebalo da košta. Opozicija u Banja Luci traži projekciju čitavog projekta jer je u njemu, tvrde, mnogo nepoznanica. Nije nemoguće da ukoliko kredit bude realizovan uslijedi povećanje cijene grijanja.

Opozicija tvrdi „da je realna mogućnost da grad odnosno gradska skupština izgubi pravo odlučivanja formiranja cijene usluge `Toplane` i da to pravo djelimično ili u potpunosti preuzme kreditor u cilju obezbjeđivanja vraćanja kredita.“ (Izvor: BN TV)