TREBINJE – Trebinjska Industrija alata stala je na noge. Godinu će završiti u plusu, a do sada su prihodovali 15 miliona maraka. Već su obezbijedili kupce i za sledeću godinu.

“Čak 95 odsto je svjetsko tržište, Evropska unija, Amerika oko 30 odsto. U Evropskoj uniji Njemačka, Francuska, Italija i Španija. Ono što smo pričali prošle godine to je da se otvorilo tržište Latinske Amerike. Imamo već zaključene poslove sa Kubom, Urugvajem i Argentinom, sa Tajlandom takođe smo obnovili ugovore”, kazala je Branka Ratković, direktor IAT-a.

Plate i doprinosi se redovno izmiruju. Prosječna zarada je 520 maraka. U narednoj godini planirane su i prve investicije, ali i povećanje plata radnicima. O procentima je još rano, kaže direktorica. Reprogramirani dugovi se redovno izmiruju ali fabriku i dalje guši stari dug za poreze i doprinose od 17 miliona maraka. Sindikalci traže da on bude zamrznut u naredne tri godine.

“Proće i tri godine. Evo prošlo je 10 pa nisu plaćeni. I te tri godine neće država propasti. Poslije tri godine ako se pokaže, a mislim da sigurno bi se pokazalo, onda bi se državi isplatilo pretvoriti tih 17 miliona i u akcije jer bi onda prodajom akcija mogli zaraditi još pet”, istakao je Obrad Belenzada, Konfederacija sindikata RS.

Na taj način i plate radnika mogle bi da se izjednače sa prosječnom zaradom u Srpskoj, kažu u sindikatu. Industrija alata u Trebinju zapošljava 500 radnika. (Izvor: ATV)