TREBINJE – U ovoj godini pravo na podsticaje ostvarile su 54 male elektrane koje su zajedno proizvele 106,89 gigavat-časova električne energije i na taj način podmirile četiri odsto krajnjih kupaca u Republici Srpskoj, potvrđeno je u “Elektroprivredi Republike Srpske” /ERS/.

U ovom preduzeću ističu da je pravo na podsticaje ostvarilo 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dvije elektrane na biogas, napominjući da će do kraja iduće godine na mreži biti još 10 novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja.

“Njihovo učešće u proizvodnji električne energije biće povećano za dva procenta, a isti rast očekuje se i u 2018. godini”, kažu u ERS-u i dodaju da je sve značajnije učešće obnovljivih izvora električne energije u sistemu podsticaja obnovljivih izvora u Republici Srpskoj, ali i njihov značaj u podmirenju krajnjih kupaca struje.

Instalisanjem malih elektrana povećao se broj postojećih energetskih izvora, a njihov rad je doprinio i povećanju sigurnosti snadbijevanja potrošača.

“Učešćem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije ispunjene su međunarodne obaveze Republike Srpske i BiH prema ugovoru o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope”, kažu u ERS-u.

U ovom preduzeću pojašnjavaju da je riječ o tehnologijama koje nisu tržišno konkurentne, te da su samim tim predmet podsticaja u vidu obaveznog otkupa po garantnoj cijeni u trajanju od 15 godina, a nakon tog perioda prestaju obaveze obaveznog otkupa, i proizvođač izlazi na slobodno tržište.

Prema akcionom planu Vlade Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvora električne energije u periodu od 2015. do 2020. godine predviđena je i gradnja dva vjetroparka na području Hercegovine.

Gradnja vjetroparka “Hrgud” instalisane snage 48 megavata počeće u 2017. godini i to će biti prvo vjetropostrojenje u Srpskoj, čija će godišnja proizvodnja iznositi 126 gigavat-časova električne energije, što je otprilike polovina proizvodnje Hidroelektrane Bočac.

U ERS-u očekuju da “Hrgud” na mreži bude do 2020. godine.

Osim “Hrguda” u privatnoj režiji je planirana izgradnja i vjetroparka “Trusina” u opštini Nevesinje, čija će instalisana snaga iznositi oko 50 megavata.

“Na ovaj način do 2020. godine u potpunosti će biti ispunjen petogodišnji Akcioni plan Vlade Srpske za korišćenje obnovljivih izvora električne energije”, ističu u ERS-u.

Zaduženje od 60 miliona za vjetroelektranu "Hrgud"

Odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Kreditne banke za obnovu iz Frankfurta za izgradnju vjetroelektrane “Hrgud”, opština Berkovići, predviđa zaduženje od 60 miliona evra, naveo je pomoćnik ministra finansija Srpske Milorad Đurđević.

On je rekao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da se taj kredit daje na rok od 15 godina, sa periodom odgode plaćanja od četiri godine.

Đurđević je naveo da je krajnji korisnik po kreditu Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske”, Matično preduzeće AD Trebinje, a Ministarstvo finansija će sa tim privrednim subjektom zaključiti ugovor o prenosu kreditnih sredstava.

Riječ je o vjetroelektrani procijenjene snage od 48 megavata i sa procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 126 gigavatčasova.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je nezakonito utvrđena kamatna stopa, kao i da je “odluka nepismena sa zakonskog stanovišta”.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao naglasio je da treba obratiti pažnju to da li će ta njemačka banka uslovljavati ko će biti izvođač radova i kako će se kupovati oprema, dodajući da je “već bilo neugodnih iskustava sa tom bankom”. (Agencije)