DERVENTA – Dug fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente popeo se na vrtoglavih gotovo pola milijarde maraka, pokazala je konačna lista utvrđenih potraživanja.

Povjerioci su prijavili potraživanja u iznosu od 539 miliona, ali je manji dio osporen i njihov konačan iznos je 493 miliona KM.

Povjerioci čijih je 46 miliona osporeno neće imati pravo glasa na sudskom ročištu, na kojem će biti odlučivano o planu restruktuiranja „Unisa“ zakazanom za 2. mart ove godine u Okružnom privrednom sudu u Doboju.

„Od utvrđenih potraživanja, više od 60 odsto je obezbijeđeno nekretninama, pokretnom imovinom ili pak garancijama banaka, dok 40 odsto nije osigurano. Najveći povjerioci su strani kreditori i njihova potraživanja premašuju 175 miliona maraka, a riječ je o preduzeću „Kredimundi“ iz Brisela i firmi „Elsneru“ i Rajfajzen banci iz Beča“ , kazao je povjerenik Radomir Jokić.

Među domaćim povjeriocima najvća potraživanja ima Izvozno – kreditna agencija BiH (IGA) koja potražuje oko 190 miliona maraka.

IGA je zbog datih rizičnih garancija „anusu“ došla na ivicu propasti, a pod lupom je i itražne komisije Parlamenta BiH.

„Unis duguje oko 17 miliona maraka Poreskoj upravi RS, dok su prijavljene obaveze na osnovu PDV-a prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH 21 milion, ali je dio ovog iznosa osporen. Veliki iznos novca potražuju i radnici“ , naveo je Jokić.