DOBOJ/PRIJEDOR – Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" /ŽRS/ Dragan Savanović rekao je da je usvojen novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim je predviđeno da, od sadašnjih 3.101 radnika, na poslu ostane 2.775, a 326 radnika je neraspoređeno.

Savanović je rekao da je Pravilnik usvojen juče, te da neraspoređeni radnici neće dolaziti na posao, ali će primati platu sve do obezbjeđivanja novčanih sredstava za otpremnine i zaostala primanja, što bi trebalo biti završeno do kraja godine.

On je na konferenciji za novinare istakao da će se višak radnika pojavljivati i u narednom periodu uvođenjem novih tehnoloških rešenja i da će već tokom ove godine doći do novih otpuštanja završetkom investicionog ciklusa na signalno-sigurnosnim uređajima.

Savanović je naveo da bi u narednih pet godina taj višak mogao biti i do 500 radnika.

On je rekao da očekuje da će smanjenjem broja izvršilaca samo na ime plata godišnje ostvariti uštede od 50 miliona KM.

Savanović je rekao da su sindikati koji djeluju na željeznicama upoznati sa Prijedlogom pravilnika o radu i sistematizacije, davali su primjedbe koje nisu bile suštinske, ali su prihvaćene uočene greške.

Komentarišući najavu štrajka radnika i sindikata, Savanović je poručio da se time ništa ne postiže, jer je uprava priznala svoje obaveze koje će biti isplaćene, na čemu se radi zajedno sa Vladom Srpske i Svjetskom bankom.

Savanović je naveo da je Nadzorni odbor prihvatio i novi Pravilnik o radu, kao zakonsku obavezu, a u nedostatku usaglašavanja sa sindikatima o donošenju kolektivnog ugovora.

Dosadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove Dalibor Đurđić rekao je da je Pravilnik o radu uvrstio više od 90 odsto teksta usaglašenog sa sindikatima tokom pregovora o kolektivnom ugovoru, koji nije prihvaćen zbog spornih stvari u vezi sa iznosom pojedinih prava radnika, te dio koji se odnosi na godišnji odmor i druga prava.

Đurđić kaže da zakon nije precizirao krajnji rok isplate plata radnicima koji su prepoznati kao tehnološki višak, sem odredbe da poslodavac mora da izradi adekvatan program zbrinjavanja.

Predsjednik Nadzornog odbora Ratko Đuričić kaže da je napravljen prvi korak u reformi ŽRS-a promjenom organizacije "Željeznica" koja je definisana na nivou Skupštine akcionara.

On kaže da je višak radnika uslovljen novom tehnologijom, a ne drugim kriterijumima, te da se radi u skladu sa evropskim zakonodavstvom i u cilju osposobljavanja i priprema za otvaranje tržišta.

Novim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta "Željeznice Republike Srpske" organizovane su u tri segmenta – zajedničke službe, poslovi operacija i poslovi infrastrukture. Upravu, prema novom pravilniku, čine generalni direktor sa dva pomoćnika za ekonomske i pravne poslove, uz dva izvršna direktora za poslove operacije infrastrukturu.

Mirna protestna šetnja u Doboju 3. marta

Predstavnici sindikalnih organizacija “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ najavili su za 3. mart mirnu protestnu šetnju u Doboju zbog neisplaćenih plata i ostalih dugovanja prema radnicima, nove sistematizacije radnih mjesta, te neisplaćivanja izvršnih presuda.

Oni su na sastanku sindikalnih organizacija željezničara u Prijedoru, dogovorili da će, ukoliko protestna šetnja 3. marta ne urodi plodom, krenuti u štrajk glađu.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin rekao je nakon sastanka da su sindikati ŽRS jedinstveni u svojim zahtjevima.

On je precizirao da su njihovi zahtjevi da se isplate zaostale plate, topli obrok i naknade za prevoz, zatim da se ne primjenjuje nova sistematizacija radnih mjesta “za koju imaju informaciju da će danas biti usvojena”, dok se ne napravi program zbrinjavanja eventualnog viška radnika.

“Treći zahtjev je da preduzeće ispoštuje isplatu izvršnih presuda, jer poslije toga dolazi do dodatnih troškova koji su opterećenje za preduzeće, a četvrti zahtjev je da se pod hitno preispita odgovornost i pokrene smjena odgovornih ljudi za ovakvo stanje u ŽRS”, rekao je Marin.

On je dodao da će sindikati željezničara, ukoliko se ne ispune ovi zahtjevi, ponovo sjesti i dogovoriti šta dalje, te da su spremni za štrajk upozorenja, pa i štrak glađu.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić rekao je da sada idu u jednu vrstu protesta sa zahtjevima koji su opravdani, te da su među tim zahtjevima i zahtjevi za odgovorost i smjenu generalne uprave, “jer su oni naveći krivci za ovakvo stanje”.

Oko 2.000 zaposlenih u ŽRS, koji su tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka, dobili su spor, a ukupni dug radnicima po tom osnovu iznosi više od 14 miliona KM.

Okupljanje željezničara zakazano je za 10.00 časova ispred platoa Željezničke stanice u Doboju, odakle će, kako kažu, do Upravne zgrade ŽRS gdje će uručiti svoje zahtjeve. (Agencije)