LJUBLJANA, ZAGREB – Kreditne teškoće koncerna Agrokor i u Sloveniji su ovih dana velika tema jer je u njegovom vlasništvu najveći slovenački trgovački lanac s preko 10.000 zaposlenih, 2.000 lokalnih dobavljača i trećinskim udjelom u ukupnoj maloprodaji.

Pojavljuju se čak i ideje da bi Slovenija trebala "otkupiti" Mercator koji je, uz velike političke otpore, nakon devetog prikupljanja javnih ponuda prodat Agrokoru 2013. godine, kao jedinom stvarnom interesentu.

"Zbog važnosti Mercatora za slovenačku privredu i tržište rada vlada je već davno trebala razmatrati situaciju u kojoj je Agrokor i pokazati da neće biti samo posmatrač, ali se po dostupnim informacijama o tome u vladi još nije razgovaralo", piše  u petak u svom novom broju ljubljanski sedmičnik "Mladina".

Slovnački nedeljnik navodi da se prije četiri godine prodaja Mercatora njegovom tadašnjem hrvatskom "konkurentu" jako osporavala, a da su zagovornici prodaje tu odluku branili stabilizacijom Mercatorove vlasničke strukture i jačanjem pozicija slovenačke prehrambene industrije u regiji. No, takve su se procjene, prema Mladini, pokazale pogrešnima. Slovenija danas ima s Mercatorom isti problem kao Hrvatska s Agrokorom, jer je Mercator toliko uvezan u njenu ekonomiju da bi njegovo moguće posrtanje imalo teške ekonomske posljedice, navodi slovenački nedeljnik.

Treba li Slovenija "otkupiti" Mercator?

Agrokorove teškoće brinu Mercatorove poslovne partnere i dobavljače, ali su mišljenja o tome bi li Slovenija trebala "kupiti Mercator natrag" vrlo različita, navodi u petak ljubljansko "Delo". Neki sagovornici kojima se list obratio kažu da se radi o čisto "akademskoj" raspravi, nekima se ideja sviđa, a  Anton Prus, direktor poljoprivredne zadruge Krke, koja s Mercatorom ostvaruje polovinu prihoda, vrlo je rezervisan zbog negativnih iskustava koja u Sloveniji postoje s ulaskom države u vlasništvo, što se u vrijeme prije ekonomske krize tumačilo doktrinom "nacionalnog interesa".

Pokazalo se da je nacionalni interes vrlo loša valuta, kazao je Prus koji kaže da treba smiriti strahove koji se pojavljuju kod Mercatorovih dobavljača jer će ljudi i dalje kupovati u trgovinama, manje ih zanima ko je vlasnik i stoji li iza toga država. Sekretar sindikata zaposlenih u trgovini Ladislav Rožič kazao je, u razgovoru za Slovenačku televiziju, da on vidi problem u tome da će se Mercator opet prodavati ako se u sljedećem razdoblju ne uspije konsolidovati.

"Ako se Agrokor ne konsoliduje, bojim se da će se Mercator opet prodavati", kazao je Rožič, dodavši da takve promjene kod zaposlenih uvijek izazivaju nelagodu.

Direktor Mercatora Toni Balažič zadnjih je dana dao više izjava u kojima je naglasio da je poslovanje Mercatora stabilno, da dobavljačima robu plaćaju u rokovima i da je kompanija u odnosu na vlasnika ugovorom s Agrokorom zadržala znatnu poslovnu samostalnost te s bankama uspješno refinansirala finansijske obveze do kraja 2020. Balažič je poručio da, uprkos kreditnim teškoćama Agrokora, oko Mercatora ne trebaju brinuti ni njegovi dobavljači, ni zaposleni niti država i da kompanija nastavlja sa zacrtanim planovima. (Poslovni.hr)