Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft ove će sedmice preko turske luke Cejhan primiti prvu pošiljku sirove nafte iz kurdskog dijela Iraka što će označiti ključni korak u njegovom širenju na bliskoistočnom tržištu.

Kako piše Financial Times, u posljednja četiri mjeseca Rosnjeft je značajno povećao svoju prisutnost u Iraku, Libiji i Egiptu. Iz tih triju država Rusi kupuju naftu, započeli su bušenja na poljima u južnom Iraku, a dali su i ponudu za podmorska naftna polja u Libanu. Za trećinu udjela u divovskom gasnom polju Zohr u Egiptu plaćeno je 1,1 milijardu dolara. Prema mišljenju Richarda Malinsona, geopolitičkog analitičara u Energy Aspectsu, Rosnjeftovo brzo sklapanje ugovora u skladu je sa širim ruskim političkim interesima na Bliskom istoku.

"Ali može se reći da ti projekti imaju i komercijalnog smisla – oni ne bacaju novac na političke projekte", dodao je Mallinson. Podsjetimo, prvi čovjek te kompanije je Igor Sečin koji slovi za bliskog saveznika predsjednika Vladimira Putina. Velik dio nafte kupljen u Libiji i Kurdistanu biće poslan u Rosnjeftove rafinerije u Njemačkoj gdje će zamijeniti naftu koja je prije dolazila u sklopu saradnje s BP-om. Ta je saradnja završila početkom ove godine.

Dio nafte otići se i u rafinerije u Indiji. Bliskoistočna nafta ove će godine tako učestvovatii s više od 50 posto udjela u nafti koju Rosnjeft prerađuje izvan Rusije. Stoga su se već pojavile špekulacije da će Rosnjeft zauzeti važan udjel u libijskoj naftnoj industriji koja treba 20 milijardi dolara investicija. No, iz kompanije poručuju kako je još prerano govoriti o investicijama u Libiju, prenosi britanski list.(Poslovni.hr)