LONDON – Uprkos sankcijama, ruske naftne kompanije započele su s probnim bušenjima na obalama Arktičkog okeana gdje se skrivaju nalazišta koja će u budućnosti činiti okosnicu ruske proizvodnje nafte. Kako navodi Financial Times, Rosnjeft je početkom mjeseca započeo ispitivanja na bušotini Centralno-Olginskaja 1 koja se nalazi na poluostrvu koe zapljuskuje Laptevsko more, granično more Arktičkog okeana.

Najsjevernija bušotina

Bušotina je bliže Sjevernom polu nego bilo kojem naseljenom mjestu, a ako tamo bude pronađena nafta, biće to najsjevernije naftno nalazište u Rusiji. Bušenja na Akrtiku presudna su za rusku ekonomsku budućnost. Procjene govore da nalazišta koja namjeravaju ispitati ruske kompanije na obalama i u podmorju Laptevskog mora skrivaju 9,5 milijardi tona ekvivalenata nafte. Stručnjaci vjeruju da cijeli ruski arktički pojas skriva naftu i plin vrijednu 20 bilijuna dolara. Nafta i gas s Arktika do 2050. učestvovaće će između 20 i 30 posto u ruskoj proizvodnji energenata.

Međutim, bušenja na Arktiku izuzetno su tehnološki zahtjevna. Procjenjuje se da će bušenja na Centralno-Olginskaji 1 biti najsloženije bušenje do sada sprovedeno u ruskoj naftaškoj istoriji jer će se trebati probiti kroz naslage leda i smrznutog tla do dubine i do 5000 metara. No, možda je i fascinantniji podatak koji je iznio prvi čovjek Rosnjefta Igor Sečin da je kompaniji trebalo samo godinu dana za pripremu prvih bušenja i to na području do kojeg je moguće doploviti tokom samo dva mjeseca u godini.
Uspjeh ruskih naftaša tim je veći jer je ostvaren pod teretom zapadnih sankcija uvedenih 2014. godine. Sankcije su naftnim kompanijama poput Rosnjefta zatvorile dotok kapitala i tehnologije potrebne za tako složene projekte kao što je ispitivanje na Arktiku.
Osim toga, zajednički projekti sa zapadnim kompanijama su prekinuti.(Poslovni.hr)