NJUJORK – Globalno ekonomsko, političko i finansijsko okružje nikada nije bilo izazovnije, ali je većina svjetskih milionera uvjerena kako se to neće negativno odraziti na njihovu imovinu. Istraživanje UBS Wealth Managementa, podružnice za upravljanje imovinom švajcarske banke UBS, pokazuje s jedne strane visok nivo  zabrinutosti milionera zbog sadašnjeg stanja globalnog finansijskog sistema, a s druge visok nivo samopouzdanja.

Najuplašeniji Meksikanci
lstraživanje je o obuhvatilo 2.842 milionera koji posjeduju više od milion dolara imovine pogodne za ulaganje iz sedam država – Hong Konga, Japana, Singapura, Meksika, Italije, Švajcarske i Velike Britanije. Istraživanje je pokazalo da čak 82 posto ispitanih smatra kako žive u najnepredvidljivijem razdoblju istorijei. S tom konstatacijom najviše se slažu meksički bogataši, njih 84 posto. U skladu s tim, četvrtina ispitanika je odgovorila kako opet razmatra svoja ulaganja, dok polovina tvrdi da to nije još učinila, ali namjerava.

 

Međutim, više od dvije trećine, odnosno 77 posto, smatra kako može precizno ocijeniti finansijske rizike koji proizlaze iz iznenadnih događaja dok 51 posto smatra kako će se njihovo finansijsko stanje poboljšati idućih godina. Samo 13 posto očekuje da će biti siromašniji. "Većina milionera uzda se da može upravljati svojim finansijama kroz turbulentna vremena bez većih gubitaka", ističu u UBS WM. "Identifikovali su ekonomske i finansijske rizike i imaju ozbiljne sumnje u svjetski korporativni i finansijski sistem", stoji u izvještaju.

Većina voli gotovinu
U korist teze o pomalo kontradiktornim stavovima milionera govori i podatak da uprkos tolikoj zabrinutosti njih 56 posto ipak je optimistično u vezi ostvarenja svojih dugoročnih ciljeva.

K tome, njih 86 posto vjeruje instinktima prilikom donošenja vlastitih odluka. Pomalo iznenađujuće je i da su mlađi milioneri oprezniji od starijih. U grupi od 18 do 34 godine polovina bogataša nije sklona riziku, nasuprot manje od trećine u grupi starijih od 64 godine. No, istraživanje je otkrilo i nekoliko odluka koje su direktno na štetu milionera. Naime, 75 posto njih ocjenjuje gotovinu kao siguran način očuvanja vrijednosti, čak i ako će zbog rasta inflasije donijeti slabe prinose u odnosu na ostale klase imovine.(Poslovni.hr)