BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prvom polugodištu ove godine veća je za 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a identičan procenat rasta ostvaren je i kada je zaposlenost u pitanju.

U području vađenja rude i kamena proizvodnja je povećana za 6,6 odsto, prerađivačka industrija bilježi rast od 5,9 odsto, a proizvodnja u području električne energije, gasa, pare i klimatizacije neznatno je smanjena za 0,8 odsto.

U okviru prerađivačke industrije, koja u ukupnoj industriji učestvuje sa gotovo 60 odsto, 15 oblasti bilježi rast proizvodnje, dok je u devet oblasti proizvodnja smanjena. Najveći rast, i to od 45 odsto, bilježi se proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda, zatim proizvodnji baznih metala sa 25 odsto te proizvodnji električne opreme od 24,8 odsto.

Najveći pad zabilježen je u proizvodnji duvanskih proizvoda, proizvodnji farmaceutskih proizvoda i preparata te u proizvodnji saobraćajnih sredstava. Kada je zaposlenost u pitanju, u 18 oblasti je došlo do povećanja broja zaposlenih, a u šest oblasti broj zaposlenih je smanjen.

RS je u ovom polugodištu po pitanju industrijske proizvodnje očigledno bila bolji dio BiH jer je na državnom nivou za šest mjeseci zabilježen rast od tek 2,1 odsto, a što je prilično skromno.

Međutim, rast industrijske proizvodnje nije praćen rastom plata. Prosječna neto plata u junu ove godine iznosila je 828 KM i u odnosu na neto platu u maju iste godine realno je manja za 0,7 odsto. U poređenju sa prosječnom neto platom u junu 2016. godine, prosječna neto plata u junu tekuće godine je manja za 2,4 odsto. (Agencije)