Primjena Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina u FBiH mogla bi imati negativne posljedice po privredu, istaknuto je na okruglom stolu koji je u Sarajevu organizirala Privredna komora FBiH.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić izjavio je da direktive EU ne nalažu apsulutnu zabranu korištenja duhanskih proizvoda u javnim prostorima.

Naglasio je da bi takva zabrana mogla biti direktan udar na turizam koji je u FBiH trenutno u ekspanziji, a time i na radna mjesta u tom sektoru, zbog čega bi zabrana trebala biti fleksibilnija.

Igor Lončarević iz revizorske kuće KPMG, koja je sačinila Analizu stavova ugostitelja u BiH o spomenutom zakonu, rekao je da najveći broj anketiranih ugostitelja smatra da bi potpuna zabrana korištenja duhanskih proizvoda u javnim prostorima dovela do značajnog pada prometa – oko 40 posto i ugrozila poslovanje.

Podsjetio je da je svojevremeno i Hrvatska uvela vrlo stroge propise u toj oblasti koji nisu bili poštovani, zbog čega je naknadno došlo do ublažavanja propisa o pušenju.

Lončarević je precizirao da je od 28 zemalja članica EU u 11 potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima, u 17 zemalja postoje odvojeni prostori dok je u nekim, u zavisnosti od veličine i tipa, moguće birati da li je objekt pušački ili nepušački.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera FBiH Amir Hadžić smatra da bi bilo najbolje omogućiti vlasnicima ugostiteljskih objekata površine do 40 m² površine da izaberu da li će biti za pušače ili nepušače, i da to bude označeno na vidnom mjestu.

Na okruglom stolu će biti usvojeni zaključci o ovoj temi koji će biti upućeni resornom ministarstvu radi korigiranja teksta zakona.

Udruženje PROI reagovalo je na okrugli stol kazavši da velike međunarodne kompanije koje profitiraju na prodaji duhana pokušavaju obmanuti javnost pokazujući naručeno istraživanje.

– Nije novo niti iznenađujuće da duhanska industrija angažuje i plaća kompanije da za njih rade “objektivna” istraživanja. Tako i kompanija KPMG iza sebe ima dugu historiju povezanosti i saradnje sa duhanskom industrijom, kažu iz Udruženja PROI, te navode da d devedesetih godina ova kompanija sarađuje sa British American Tobacco (BAT) i Philip Morris International (PMI) na polju rebrendinga duhanskih firmi i implementaciji naručenih istraživanja. –
– Tako je već 1999. KPMG sarađivao je sa BAT kako bi se suprotstavili predloženoj Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije. Pored ovoga, ova kontroverzna kompanija ima historiju saradnje i sa PMI u borbi protiv uvođenja neutralnih pakiranja duhanskih proizvoda. Također, 2010. godine za PMI su sproveli studiju o ilegalnom tržištu u zemljama EU, a ugovor između PMI-a i KPMG se procjenjivao na čak 10 miliona funti, potrvdio je za PROI Joshua Abrams, direktor za Eurazijsku regiju u Campaign for Tobacco-Free Kids (CTFK).

Nasuprot lažnim podacima stoji istina da niti u jednoj zemlji koja je uvela zabranu pušenja u zatvorenim prostorima nije došlo do smanjenja prometa. Naprotiv, zabilježeni su pozitivni efekti u smislu povećanja broja gostiju i to onih koji do tada nisu dolazili u ugostiteljske upravo zbog pušenja. To su, navode iz PROI-ja potvrdili su eksperti iz drugih zemalja, koje su nedavno uveli potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, poput Ukrajine, Gruzije i Turske.

“Organizovanje ovog Okruglog stola još jedan u nizu primjera koji nam ukazuju da duhanska industrija ne miruje i da se suprostavlja zakonima koji štite zdravlje građana. Koristimo ovu priliku da svima pošaljemo poruku o potrebi za oprezom kada su u pitanju tvrdnje koje dolaze od predstavnika duhanske industrije” zaključili su iz PROI-a.