BANJALUKA – Komisija Narodne skupštine RS raspisala je danas konkurs za izbor glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora RS na koji kandidati mogu da se prijavljuju u narednih 15 dana.

Budući glavni revizor i njegov zamjenik pored opštih treba da ispunjavaju i posebno uslove i to visoku stručnu spremu, zvanje diplomirani ekonomista i iskustvo u oblasti računovodstva i revizije, javnih finansija ili javne administracije u trajanju od najmanje deset godina.

Glavnog revizora i zamjenika revizora bira Narodna skupština RS na prijedlog predsjednika RS. Oni se imenuju na period od sedam godina bez mogućnosti ponovnog imenovanja.

Mjesto glavnog revizora RS i njegovog zamjenika ostalo je upražnjeno nakon što su oni krajem avgusta stavili svoje mandate na raspolaganje Narodnoj skupštini RS, a koje je NSRS zatim prihvatila. Prethodno je predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik zatražio od glavnog revizora RS Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će biti smijenjen.

Nakon što je NSRS prihvatila njihove mandate, za vršioca dužnosti glavnog revizora 18. oktobra imenovan je Jovo Radukić koji je bio pomoćnik ministra finansija Srpske za fiskalni sistem. (Capital)