Rudarska kompanija Newmont Mining kupuje kompaniju Goldcorp za deset milijardi dolara, čime će postati najveći svjetski proizvođač zlata, piše Reuters.

Spajanje kompanija biće završeno do kraja ove godine, a riječ je o najvećoj akviziciji u istoriji ovog sektora. Kompanija će proizvoditi oko 250 tona zlata godišnje prema progonozi Bloomberga.

Odluka o ovako skupoj kupovini rezultat je, kako smatraju stručnjaci, prošlogodišnje akvizicije Randgolda koju je izvršila suparnička kompanija Barrick.

– Newmont i Goldcorp nisu htjele da dozvole da Barrick postane zvijezda sektora – objasnio je analitičar Kieron Hodgson.

Obije su akvizicije posljedica loše situacije koja proteklih godina vlada u industriji proizvodnje zlata. Sektor je već neko vrijeme predmet mnogih kritika investitora zbog lošeg upravljanja kapitalom, a prije samo dvije nedjelje Mark Bristow, izvršni direktor Barricka, izrazio je bojazan zbog mogućnosti da industrija proizvodnje zlata bude proglašena beznačajnom. No, prema Bloombergu, dvije velike akvizicije vratiće interes ulagača u sektor o čemu svjedoči i rast cijene Goldcorpovih dionica za čak 13 posto nakon objave vijesti o spajanju kompanija.

Osim samog pada kapitala, rudari su bili prisiljeni da pronađu načine smanjenja troškova zbog sve manjih rezervi zlata, a sve skupljeg vađenja te skupocjene rude. Iz Newmonta su kazali da će spajanje dviju kompanija donijeti sto miliona dolara uštede, a nova kompanija ima u planu da proda rude u vrijednosti 1,5 milijardi dolara u sljedeće dvije godine kako bi “prebacili fokus na rude na kojima najviše zarađuju”.

Isti su potez najavili i u Barrick-Randgoldu, što će, objasnili su stručnjaci, ostaviti ozbiljne posljedice u rudarskoj industriji. Prema njihovom će mišljenju, naime, puno manje kompanije početi proizvoditi druge rude, čime će one izgubiti svoj kvalitet.

(SEEbiz)регистрация в askprodvijenieбиткоин оф сайтутятница