FRANKFURT – Odluka ECB da snizi kamatne stope na depozite do minus 0,5 odsto je teško breme za finansijsko-kreditne organizacije i njihove klijente, smatra Kristijan Seving, generalni direktor Dojče banke.

– Dugoročno, negativne kamate vode ka krahu finansijskog sistema – penosi Blumberg.

U Dojče banci strahuju da će im kamate do minus 0,5 odsto samo ove godine donijeti stotine miliona evra gubitaka. Sličnu situaciju očekuju i druge finansijske institucije.

Zbog takve politike ECB evropske banke su izgubile 23 milijarde evra od 2014. godine, ockena je rejting agencije Scope Ratings.

Predsjednik centralne banke Mario Dragi je potvrdio da je ECB snizila kamatnu stopu na depozite komercijalnih banaka na a novi istorijski minimum na minus 0,5 odsto, i da će kamatne stope ostati na rekordno niskom nivou sve dok inflacija snažnije ne ubrza.

Evropska centralna banka je smanjila svoje procjene privrednog rasta evrozone, ali i inflacije.

BDP evrozone će, prema najnovijim očekivanjima ECB-a, porasti za 1,1 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na prethodno projektovanih 1,2 odsto, dok za 2020. godinu predviđa rast od 1,2 odsto umjesto ranije prognoziranih 1,4 odsto, prenosi britanski “Gardijan”.

Kada je riječ o inflaciji, ona će u 2019. godini biti 1,2 odsto, umjesto ranije projektovanih 1,3 odsto.

U 2020. godini, inflacija u evrozoni će iznositi 1,0 odsto (ranije projetkovano 1,4 odsto), a u 2021. godini 1,5 odsto (a ne 1,6 procenata).

Dragi je poručio da u slabije ekonomske prognoze nisu uračunati efekti mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije bez ikakvog dogovora koji bi obezbijedio “glatku tranziciju”, niti su uračunati potencijalni efekti aktuelnih globalnih trgovinskih trvenja.

Dragi je izjavio da je američko-kineski trgovinski rat ključni uzrok evropskih problema i da globalne trgovinske tenzije nanose štetu evrozoni, a naročito njenoj proizvodnoj aktivnosti.

Ekonomija evrozone se, prema njegovim riječima, nalazi u “dugotrajnom” periodu ekonomske slabosti, ali bi u kvartalu jul-septembar trebalo da ostvari “umjeren, ali pozitivan” rast. (Agencije)