BRČKO – Zemljoradnička zadruga “Brka” iz Brčkog u narednih šest mjeseci uložiće nešto više od 200.000 KM za nabavku savremenih mašina i opreme za preradu 2.000 litara mlijeka na čas za potrebe prizvodnje maslaca i sireva.
Sredstva od 84.000 KM obezbijedili su USAID i Vlada Švedske kroz projekat “Farma dva”, dok je ostatak novca obezbijedila zadruga.

Projekt menadžer Zemljoradničke zadruge “Brka” Adis Rahman rekao je da je po projektu planirano i zaposlenje pet radnika na neodređeno vrijeme i 32 sezonska radnika.

On je napomenuo da se na području distrikta i još 11 opština od kojih otkupljuju mlijeko, dnevno proizvede do 10.000 litara, te da će sa novim proizvodnim kapacitetima zadruga dnevno prerađivati skoro pet puta veću količinu.

“Kroz ovu kooperativnu proizvodnju sa sobom vežemo negdje oko 350 porodica. Oko 200 porodica je iz distrikta. S obzirom na to da ćemo imati vlastitu preradu i znatno veće kapacitete, omogućićemo i drugim proizvođačima koji nemaju direktno potpisane ugovore sa zemljoradničkom zadrugom, da plasiraju mlijeko i da riješimo problem tržišnih viškova”, rekao je Rahman. (Srna)