TUZLA – Školovanje za zanimanje prerađivač plastike trenutno nudi samo jedna škola u BiH – JU Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, a ubuduće će cijelo odjeljenje na redovnu praksu ići u kompanije u svom gradu.

Okrugli stol „Unapređenje obrazovanja kroz saradnju privrede i obrazovnih institucija s primjerima dobre prakse“ u organizaciji Fondacije Hastor, njemačkog GIZ-a i društva PREVENT COMPONENTS d.o.o. Goražde održan je danas u Tuzli.

„Uvažavajući dobru praksu koju smo imali u drugim kantonima, a vezano za saradnju između privrede i škola, konkretno na polju srednjeg stručnog obrazovanja, danas smo napravili inicijativu da do slične uspješne saradnje dođe i na području TK. Naime, uspjeli smo obezbijediti neophodne zakonske i pravne uslove da u BPK jedna škola šalje cijelo jedno svoje odjeljenje učenika za zanimanje plastičar na redovnu praksu u kompanije u svom gradu, sve u okviru formalne redovne nastave“, kazao je direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin.

Direktor škole Admir Kurtović je kazao da je specifičnost standarda zanimanja za plastičare ta što je iniciran od  privrednika, tačnije od kompanije Prevent Components d.o.o. Goražde i samim tim on je garant potrebe tržišta za novim zanimanjem, i jačanju veze u realizaciji nastave između škole i tržišta rada što je osnova dualnog obrazovanja.

Kompanija PREVENT COMPONENTS d.o.o. Goražde i GIZ implementiraju projekat „IDEAL- Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u Bosni i Hercegovini“ u okviru programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).  (Swot)