NEW YORK – Američka centralna banka u utorak je neočekivano smanjila ključne kamatne stope kako bi podržala privredu, no na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše većih nego što se očekivalo privrednih šteta od virusa korona.
Dow Jones potonuo je 785 bodova ili 2,94 posto, na 25.917 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,81 posto, na 3.003 boda, a Nasdaq indeks 2,99 posto, na 8.684 boda.

Nakon što su u ponedjeljak snažno porasle, u utorak su cijene dionica oštro pale, premda je Fed smanjio ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da američka privreda ostaje snažna, ali da bi širenje virusa korona moglo u idućem periodu usporiti rast.

„Virus i mjere koje su preduzete kako bi se virus zaustavio sigurno će neko vrijeme pritiskati privrednu aktivnost i u SAD-u i šire“, kazao je Powell.

Nakon Fedova neočekivana saopštenja o smanjenju kamata cijene su dionica prvo skočile više od dva posto, no kasnije su oštro pale, pa su završile u minusu od oko tri posto.

Ulagači nisu očekivali smanjenje kamata na vanrednoj sjednici Feda, pa ih je potez centralne banke zabrinuo. Fed, naime, još od finansijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.

„Fedov potez uznemirio je ulagače jer podsjeća na period finansijske krize. I tada je bilo žurbe, pa priznanja da to možda nije bila najbolja ideja… Ili, još gore, možda ovo pokazuje da je situacija lošija nego što smo mislili“, kaže Kristina Hooper, analitičarka u kompaniji “Invesco”.

Na hitnost ukazuje i reakcija ministara finansija grupe G7 najrazvijenijih svjetskih privreda koji su juče poručili da su spremni koristiti sve raspoložive politike kako bi podržali snažan, održiv rast globalne privrede i zaštitili ga od rizika koje nosi virus korona.

U međuvremenu, broj zaraženih i umrlih od virusa korona u svijetu raste, pa se ulagači plaše većih privrednih šteta nego što se prije procjenjivalo.

„Potez Feda zapravo signalizira da je rizik od virusa korona sličan s drugim krizama, kao onom u vrijeme Velike depresije, ili dot.com krizom, pa i finansijskom krizom 2008. Potražnja pada, a nabavni su lanci poremećeni. To su simptomi koje manje kamatne stope ne rješavaju“, kaže Michael Arone, strateg u kompaniji “State Street Global Advisors”.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 posto, na 6.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,08 posto, na 11.985 bodova. a pariški CAC 1,12 posto, na 5.393 boda.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neočekivano je u utorak snizila ključne kamatne stope pola postotnog boda kako bi zaštitila ekonomiju od posljedica epidemije koronavirusa nakon što je grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja najavila koordinisane mjere.

Fed je snizio ključne kamatne stope pola postotnog boda, na jedan do 1,25 odsto. (SEEbiz)