GRADIŠKA – Fabrika mašina “PMP Jelšingrad” iz Gradiške planira u ovoj godini izgraditi novu proizvodnu halu čime će biti nastavljena intenzivna ulaganja u ovoj kompaniji pokrenuta prije dvije godine.

Vlasnik “PMP Jelšingrada”, italijanski “PMP Industries”, koji je prisutan u Gradišci već 13 godina, uložio je u 2018/2019. u novi proizvodni objekat oko osam miliona KM, a u prošloj godini je investirao dodatnih 2,7 miliona KM.

To je bio razlog zbog kojeg je ova italijanska grupacija izabrana među 10 najznačajnijih stranih investitora u BiH u prošloj godini, te joj je prošle sedmice na svečanosti u Sarajevu u organizaciji Agencije za promociju stranih investicija FIPA uručeno priznanje.

– Proizvodimo teške valjane konstrukcije. Uglavnom ne radimo jednostavne stvari, riječ je o mašinama koje su dio teških industrijskih postrojenja tipa željezara, čeličana, valjaonica i slično. PMP je u 2018. godini napravio novi proizvodni objekat koji je pokrenut u 2019.godini. U prošloj godini smo i značajno uložili u mašine. PMP je u Gradišci našao povoljnu lokalnu zajednicu i pogodnu lokaciju za poslovanje i to dokazujemo kroz naše uspjehe, kazao je Branislav Banjac, direktor kompanije.

Međutim, urađeno u prethodne dvije godine samo je dio većeg poslovnog investicionog plana.

– Planiramo u toku ove godine izgraditi još jednu proizvodnu halu i dalje se širiti. Cilj nam je da radimo tehnološki zahtjevne mašine zahvaljujući našim lokalnim inžinjerima i radnicima koji jako brzo napreduju. Smatramo da smo u stanju da konkurišemo zapadnoevropskim firmama i mislim da je u tome tajna uspjeha, dodao je Banjac.

Firma” PMP Jelšingrad” zapošljava 225 mladih obučenih i motivisanih radnika. (Indikator.ba)