SARAJEVO – “Zbog novonastale situacije uslovljene pandemijom koronavirusa COVID-19, želimo obavijestiti javnost kako Bosnalijek d.d. Sarajevo radi punim kapacitetom, te da njegovi radnici čine sve što je u njihovoj moći da osiguraju nesmetano snabdijevanje tržišta u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz “Bosnalijeka”.

Iz “Bosnalijeka” je saopšteno da će stoga daljnje poslovanje maksimalno prilagoditi potrebama domaćeg tržišta i dati puni doprinos očuvanju zdravlja građana.

Kažu kako je zbog povećane potražnje pokrenuta i dodatna proizvodnja dezinfekcionih sredstava, te da “Bosnalijek” isporučuje znatno veće količine ovih proizvoda na tržište, nego je to bio slučaj prije pojave virusa korona COVID-19.

Naglašavaju kako je nužan preduslov za nastavak proizvodnje osiguravanje nesmetanog snabdijevanja neophodnim sirovinama, a napominjemo da se značajan dio repromaterijala ne proizvodi u Bosni i Hercegovini i mora se uvoziti.

“Stoga pozivamo sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji sa vlastima drugih država, hitno reaguju kako bi se osigurao nesmetan transport naših roba, naročito različitih vrsta repromaterijala. Zahvaljujemo se ovim putem svim državnim insitucijama na brzoj reakciji i pomoći u prevazilaženju ovog problema”, dodaje se u saopštenju kompanije.

Takođe, upućuju apel vlastima u Bosni i Hercegovini, kao i maloprodajnim objektima u kojim se prodaju proizvodi za dezinfekciju, da donesu mjere kojim će se ograničiti količina koju jedan pojedinac može kupiti, a kako bi ovi proizvodi mogli doći do što većeg broja građana.

Uprava “Bosnalijeka” kontinuirano prati sve preporuke i naredbe nadležnih tijela i provodi sve mjere zaštite svojih radnika. (Swot)