BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će za desetak dana biti predložen ozbiljan ekonomski program za prevazilaženje krize i da će Srbija istrajati do kraja.

Biće izdvojeno od 2,5 do 4,5 milijarde, prije svega za jačanje privatnog sektora, turizma, usluga, preduzetništva, poljoprivrede, odnosno svih grana privrede koje su najviše pretrpile.

“Pripremamo ozbiljan paket ekonomskih mera, spremićemo značajan i ozbiljan novac”, najavio je Vučić i dodao da će on biti prije svega usmeren za jačanje privatnog sektora.

Rekao je i da će podršku imati oni koji ne budu otpuštali ljude dok traje krizni period i da samo oni na to mogu da računaju.

Upozorio je i da država neće plaćati onima koji svoju dosadašnju nelikvidnost žele da pokriju ovom situacijom i već “podižu viku posle 16 dana”.

Naveo je da Nijemci računaju da će imati negativnu stopiu rasta od minus 5, a da Srbija računa da najniže bude minus 2 za Srbiju i da ostanemo u prve tri zemlje u Evropi.

Vjeruje da će i ove godine Srbija imati BDP među prve tri zemlje u Evropi, ali kaže da će posljedica zbog virusa korona nesumljivo biti, te da samo želi da se osjete u najmanjoj mogućoj mjeri.

Srbija neće obećavati milijarde kao što to čine neki drugi, ali će imatri ozbiljan planm za pomoć privatnom sektoru, podvukao je.

On je istovremeno zahvalio brojnim firmama malim i velikim koje su izdvojile sredstva za pomoć.

Naveo je malu firmu Maksimu iz Lucana sa 3 miliona, do velikih kao što su Alko grupa, Kostić, Šaranović, Šarančicć, Delta, Milkšped, Atlantik grupa… (Tanjug)