BRČKO  – Proizvodnje fabrika u Agroindustrijskom kompleksu Studen Holdinga u Brčkom, Bimala  i Studen-Agrana Rafinerije šećera mogu da potpuno zadovolje potrebe tržišta u Bosni i Hercegovini. Pored toga zalihe repromaterijala u logističkim centrima tog kompleksa su dovoljne, te proizvodnja nesmetano teče.

“Transport repromaterijala iz okolnih zemalja jeste otežan, međutim situacija se mijenja i zahvaljujući aktivnom radu naših vozača, teretni saobraćaj funkcioniše, usporeno, zbog kolona na graničnim prelazima, ali bez uticaja na proizvodnju. Sa druge strane, Željeznice Federacije i Republike Srpske isto tako uspješno dopremaju sirovine u Agroindustrijski kompleks Brčko zahvaljujući čemu proizvodnja osnovnih životnih namirnica nije ugrožen”, izjavio je Feni predsjednik Uprave Studen Holdinga Ilija Studen.

Proizvodni pogoni fabrike jestivog ulja “Bimal” rade bez zastoja, pa je i obim proizvodnje zbog potreba tržišta na maksimumu. Ima li se na umu da su proizvodni kapaciteti brčanskog “Bimala” značajno veći od godišnje potrebe cijelog tržišta Bosne i Hercegovine, onda se može pretpostaviti da je snabdijavanje dugoročno osigurano i stabilno, čak i u trenutku kada su na snazi vanredne mjere u zemlji.

Što se tiče proizvodnog asortimana fabrika koje djeluju u okviru Studen Holdinga u Brčkom, on je isti kao i prije vremena proglašavanja vanrednog stanja.

“Naši proizvodi su ujedno i osnovne životne namirnice. Jestivo ulje i šećer su uvijek traženi artikli, a kultura spremanja hrane kod kuće, bilo slane ili slatke je posebno izražena sada kada svi nastojimo da ostanemo u svojim kućama i da ne izlazimo bez potrebe napolje. Dodatno, proizvodnja Mingos kafe takođe je u proizvodnom asortimanu naše poslovne grupe. Plasman ovih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu nam je prioritet, dok se izvoz realizuje u skladu sa trenutnim logističkim mogućnostima”, naglasio je Studen.

Dodao je da sve kompanije članice Studen Holdinga, i u BiH i u svijetu, redovno izvršavaju sve svoje obaveze prema dobavljačima, radnicima i državi, a o mogućim posljedicama epidemije virusa korona po poslovanje još je rano govoriti.

On ističe da je fokus svih zaposlenih na kontinuitetu proizvodnje u jedinim fabrikama jestivog ulja i šećera u zemlji, Bimalu i Studen-Agrana Rafineriji šećera. Stabilnost proizvodnje, i dopreme proizvoda do potrošača, uz poštovanje svih mjera opreza, su osnovni prioritet Uprave i zaposlenih, naglasio je Studen.

Kada je riječ o cijeni proizvoda i eventualnim poskupljenjima, Studen kaže da je cijena uvijek uslovljena kretanjem cijena repromaterijala i logistike. U slučaju kada su cijene repromaterijala visoke, nije moguće proizvesti gotov proizvod i prodati ga jeftinije od cijene koja je plaćena za repromaterijal. Dodatno, u svakom trenutku proizvodnja mora teći u kontinuitetu kako ne bi došlo do odstupanja u snabdijevanju tržišta.

Što se tiče organizacije rada u trenutnim vanrednim okolnostima, kompanije u sastavu te poslovne grupe rade prema odlukama i uredbama koje su propisale nadležne institucije, te je i postupanje zaposlenih potpuno usklađeno sa odlukama koje su na snazi. (Fena)