BANJALUKA – Izmjena zakona o Centralnoj banci BiH omogućila bi da se kriza izazvana virusom korona što lakše prevaziđe, izjavila je Zora Vidović, ministarka finansija RS, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije

Ona je podvukla da ne postoji nijedna zemlja gdje Centralna banka nije intervenisala. Navela je da trenutno Centralna banka BiH ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona KM.

“Centralna banka ne reaguje, nije našla za shodno, da omogući, ili da plati nešto, a kamoli da uradi određene izmjene. Umjesto da Centralna banka sada kupi obveznice dva entiteta, pa da ta sredstva ‘upumpa’ u privredni i socijalni život Republike Srpske i Federacije BiH, to se ne dešava. Bilo bi normalno da bar 80 odsto tih sredstava budu ‘upumpana’ u sistem Srpske i Federacije, a da 20 odsto ostane. Ne postoji zemlja u svijetu koja je obuhvaćena virusom korona, a da centralna banka ne reaguje. To je samo u BiH”, objasnila je Vidovićeva.

Ona je poručila da nije tačno da je Republika Srpska tražila štampanje para, već da se smanji obavezna rezerva sa 10 na pet odsto i da se sredstva daju na raspolaganje bankama, privredi, budžetima.

Naglasila je da je budžet RS stabilan, te da je isplatio sve svoje obaveze u martu.

“Namjeravamo da tako i ostane”, dodala je Vidovićeva i dodala da ako stane privreda “zablokira ekonomski sistem”.

Ona je naglasila da je Srpska prošle godine ostvarila suficit od 77 miliona KM, kao i određene rezerve.
Prema njenim riječima, u prvoj polovini marta prihod od direktnih poreza je veći za 17 odsto u odnosu na isti period lani, ali je za 20 odsto manji u drugoj polovini marta. Ako posmatramo period januar – mart, kazala je Vidovićeva prihodi su manji za 40 miliona.

“To smo i očekivali”, istakla je Vidovićeva.

Naglasila je da je prioritet da se sačuva budžet, ali ništa manje nije važno da se pomogne privredi i da se ne dozvoli da se ijedan privredni subjekat ugasi.

Vidovićeva je rekla da će Vlada platiti martovske poreze i doprinose za one koji ne rade, te da će u aprilu za njih morati biti obezbijeđene i minimalne plate.

“Naša je ambicija da obezbijedimo minimalnu platu sa porezima i doprinosima. Moramo očekivati u aprilu probleme u industriji, jer već određeni broj fabrika neće moći da izvozi. Očekujem da broj privrednika koji uvozi sirovine takođe bude u problemu. Sve ćemo to sagledati i obezbijediti sredstva da se pomogne“, rekla je Vidović.

Vidovićeva je rekla da će Srpska tražiti i izmjene zakona koji se odnosi na punjenje budžeta BiH, te da bi bilo normalno, bar u ovakvoj situaciji, da svi budžeti zavise od toga kako se prikupljaju sredstva.

“Opterećenje za budžete Republike Srpske i Federacije BiH je i u tome što su svi troškovi na budžetima entiteta, od zdravstva, školstva, plata, penzija, socijalnih davanja i ostalo. Budžeti entiteta se pune u skladu sa prikupljenim prihodima, a budžet BiH po planu i uvijek je napunjen 100 odsto bez obzira koliko se sredstava prikupi”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je istakla da će biti istrajni da se izmijeni Zakon o Centralnoj banci BiH i zakon o punjenju budžeta BiH, ali da nije sigurna da li će u tome uspjeti.

(Swot)