BEOGRAD – Pripremili smo sveobuhvatan Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije za očuvanje zaposlenosti, a vrijedan je 5,1 milijardu evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinjavam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti”, rekao je Mali u Palati Srbija.

Kaže da je paket mjera pažljivo pripremljen i da su sagledane sve moguće posljedice ove krize po ekonomiju, kao i iskustva drugih zemalja.

“Ovo je sveobuhvatni paket mera koji je usmeren na očuvanje nivoa zaposlenosti i predstavlja borbu za svako radno mesto i pomoć onim preduzećima koja su i najviše pogođena ovom krizom, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privantom sketoru”, naglasio je on.

Mali kaže da je u proteklih desetak dana vlada dobila veliki broj prijedloga od strane ekonomista i privrednika i privrednih udruženja i da su najveći broj njih i uvrstili u paket mjera…

Mali se zahvalio Narodnoj banci Srbije i guverneru Jorgovanki Tabaković na tome što je NBS izašla sa mjerama uvođenja moratorijuma na kredite i lizing kao i na tome što je smanjila referentnu kamatnu stopu.

Kriza koja postoji svuda u svetu, rekao je Mali i Srbija nije kriva za nju:

“Nismo mi krivi za ovu krizu, ovo je globalna kriza, kriza sa kojom se suočava skoro svaka zemlja u svetu. Ono što je velika razlika je što u odniosu na veliki broj tih zemalja a u odnosu na možda, usudiću se da kažem neke krize iz prethodnih perioda, Srbija ovu krizu čeka i bori se ekonomski nikada jača i nikada snažnija”, rekao je Mali.

Imamo stabilne javne finansije i novca, poručio je Mali.

“Zato idemo sa predlogom ovih mera danas da najveći teret ove krize upravo država preuzme na sebe kako bi našu privredu rasteretila i kako bi privreda sa što manje posledica i prošla kroz ovu krizu”, rekao je Mali.

Danas je Zavod za statistiku izašao sa podatkom da je u Srbiji industrijska proizvodnja u februaru bila 7,6 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

“Ovaj program mera je upravo rezultat i posledica reformi koja je sprovođena sa građanima zajedno. U ovom trenutku imamo dovoljno prostora, stabilne finansije imamo dovoljno novca da našoj privredi i zaposlenima pomognemo onda kada je ta pomoć najpotrebnija”, rekao je Mali i naveo da je država izdvojila zato pomoć od 5,1 milijardu evrašto je u dinarima 608,3 milijarde. (Tanjug)