SARAJEVO – Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli obavijestio je danas predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića da je Evropska komisija odlučila da preusmjeri već alociranih 374 miliona evra iz IPA fondova za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

“Zvizdić je informisan da će 21. aprila biti održana sjednica Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTA) na kojoj će biti razmotrena mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, što je još jedan važan korak proizašao iz zajedničkog apela predsjednika parlamenata regiona Zapadnog Balkana upućenog 25. marta Evropskom parlamentu”, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako navode, Sasoli je odgovorio Zvizdiću da EU već preduzima niz mjera u cilju realizacije pomoći regionu za prevazilaženje posljedica izazvanih epidemijom virusa korona.

“Do sada je apel već rezultirao odlukom Evropske komisije o dodjeli zemljama zapadnog Balkana 38 miliona evra pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje, a odobreno im je i učešće u programu zajedničke javne nabavke zaštitne medicinske opreme, koji je organizovala Evropska komisija”, naveo je Sasoli.

Podsjećamo, lideri skupština BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i samoproglašenog Kosova uputili su zajednički apel za pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju.