BRČKO – Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta objavilo je danas javni poziv za raspodjelu novca brčanskim privrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog ograničenja rada usljed pandemije virusa korona, saopšteno je iz Vlade distrikta.
Javni poziv, koji će biti otvoren 10 dana, objavljen je u skladu sa Programom mjera za sanaciju štete koji je 31. marta donijela Vlada distrikta.

Prema tom programu, Vlada će isplatiti iznose za minimalne bruto plate za mart privrednim subjektima, pravnim licima i preduzetnicima kojima je zabranjen rad zbog preduzetih mjera radi sprečavanja širenja epidemije.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić ranije je rekao novinarima da će pravo na tu vrstu subvencije imati preduzetnici, odnosno pravna lica čije je sjedište u distriktu i gdje obavljaju registrovanu djelatnost, dok oni koji otpuštaju radnike ne mogu računati na ovu vrstu pomoći Vlade.

Izuzeti od ove odluke su i javna preduzeća, ustanove, banke i udruženja građana.

Milić je napomenuo da su procjene Vlade da će po tom osnovu iz budžeta distrikta biti izdvojeno oko šest miliona KM, kao i da će Vlada razmatrati i pomoć ljudima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, poljoprivrednicima i penzionerima. (Srna)