BRISEL – Ministri finansija zemalja evrozone postigli su dogovor o paketu pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom COVID-19, a riječ je o paketu vrijednom 540 milijardi evra.

Dogovor je postignut nakon 20-satnih pregovora, a čelnik evrozone Mario Centeno saopštio je da plan pomoći ima tri stuba.

“Plan treba pomoći radničkoj populaciji, privrednicima i zdravstvenim sistemima u zemljama članicama“, kazao je Centeno.

Evropska unija tako namjerava sa 100 milijardi evra pokrenuti šemu privremenog rada kako bi se spriječilo da milioni radnika ostanu bez posla.

Evropska investiciona banka će pozajmiti 200 milijardi evra malim i srednjim preduzećima u Evropi.

Članice takođe, mogu tražiti kredit u iznosu do dva posto njihovog bruto nacionalnog proizvoda od Evropskog mehanizma za stabilizaciju (ESM), tijela koje je formirano nakon recesije iz 2008. godine.

ESM zajmovi mogu finansirati samo troškove zdravstvene zaštite, liječenja ili prevencije.

Postupak će kontrolisati Evropska komisija, a ESM raspolaže sa ukupno 240 milijardi evra fonda.

Postizanju dogovora o paketu ekonomske pomoći u jeku pandemije COVID-19 prethodila je žestoka rasprava među članicama Evropske unije. Glavnu debatu vodili su južni i sjeverni blokovi Unije koje su predvodili Italija, Francuska i Španija s jedne i Njemačka, Holandija, Austrija i Finska s druge strane.

Ministri finansija evrozone danas bi se trebali sastati i sa resornim ministrima članica Evropske unije koje ne koriste jedinstvenu valutu evro.