BANJALUKA – Na aukciji 40. emisije obveznica Republike Srpske, Ministarstvo finansija je, posredstvom Banjalučke berze, prodalo  petogodišnje obveznice ukupne vrijednosti 137,52 miliona KM. Vrijednost ponude je iznosila 153,05 miliona KM.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je u potpunosti zadovoljno rezultatima aukcije i količinom prodatih obveznica.

“S obzirom na to da u momentu donošenja Odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman sa MMF-om, a za koji je u međuvremenu postignut sporazum,  napravljen je kompromis sa određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi se dio sredstava, u iznosu od 200 miliona KM, usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz ministarstva.

U skladu sa tim, veća ponuda u odnosu na potražnju za obveznicama Republike Srpske na ovoj aukciji je isključivo rezultat pomenutog dogovora sa komercijalnim bankama a ni u kom slučaju, kako pišu pojedini mediji, nepovjerenja u Vladu i institucije Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

Navode da će realizacijom kreditnog aranžmana sa MMF-om koja se očekuje u narednim danima budžet Republike Srpske prihodovati 243,16 miliona KM, što je uz realizovanu 40. emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza. (Swot)