SARAJEVO – Prema rezultatima ankete o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama, u kojoj je učestvovala 261 kompanija iz BiH, najveći broj kompanija ima zalihu sirovina/repromaterijala za jedan mjesec.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je pripremila analize upitnika o poteškoćama u poslovanju uzrokovanim širenjem virusa korona i stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama u Bosni i Hercegovini, koji su pristigli do 13. marta.2020. godine.

Upitnik o poteškoćama o poslovanju dostavilo je 410 kompanija, većinom iz prerađivačke industrije, a 92% je kazalo da osjeća posljedice, dok 71% osjeća posljedice i kod izvoza i kod uvoza.

Najveći broj kompanija je naveo da proizvodi finalne proizvode, a sirovine uvozi direkno od dobavljača iz inostranstva, a među tri vodeće zemlje uvoza sirovine/repromaterijala su Italija, Njemačka i Austrija.

Iz komore napominju da je određeni broj kompanija upitnik popunio kada je bilo značajnih zastoja u transportu roba, dok su drugi popunjavali otkako ima blagih pomaka u transportu.

Kompletnu analizu možete pogledati OVDJE. (Swot)