BRISEL – Evropska komisija objavila je u srijedu da je sa Evropskom investicionom bankom namijenila finansijsku podršku veću od 3,3 milijarde evra zemljama zapadnog Balkana.

Iz Evropske komisije je saopšteno da je cilj paketa rješavanje hitnih zdravstvenih i humanitarnih potreba usljed pandemije virusa korona, te društveni i ekonomski oporavak regiona.

Pored pojačane podrške Evropska komisija je takođe najavila i obimne parametre dugoročne podrške regionu koja će biti predstavljena kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i investicionog plana.

“Imamo posebnu odgovornost da u uslovima pandemije pomognemo našim partnerima na zapadnom Balkanu jer se njihova budućnost, očigledno nalazi u EU. EU je odvojila značajan finansijski paket, čime potvrđuje snažnu solidarnost”, rekla je Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropske komisije.

Ona je naglasila da će EU i zapadni Balkan zajedno prevazići i oporaviti se od ove krize.

Prema njenim riječima, Brisel će i kasnije nastaviti da podržava region, uključujući i u sprovođenju neophodnih reformi na njihovom putu ka EU jer će oporavak biti efikasan samo u slučaju da zemlje ispunjavaju svoje obaveze.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da je EU reagovala brzo i sveobuhvatno da podrži region u borbi protiv pandemije, uz finansijsku pomoć, te pristupom brojnim inicijativama.

Finansijski paket EU vrijedan više od 3,3 milijarde evra uključuje preusmjeravanje sredstava iz IPA u visini 38 miliona evra za hitnu podršku zdravstvenom sektoru, 389 miliona za društveni i ekonomski oporavak i paket za reaktivaciju ekonomije od 455 miliona, u bliskoj saradnji sa međunarodnim Finansijskim institucijama.

Paket, takođe, obuhvata predloženu makrofinansijsku pomoć od 750 miliona evra i paket pomoći Evropske investicione banke od 1,7 milijardi evra. (Srna)