Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona Samsung Electronics u srijedu je izvijestio o padu neto dobiti u prvom tromjesečju, jer je pandemija virusa korona umanjila potražnju.

Neto dobit u periodu od jaunara do martaiznosila je četiri milijarde dolara, što je 3,1-postotni pad u odnosu na godinu ranije, stoji u saopštenju kompanije.

Kažu da su rezultati djelimično posljedica virusa korona.

Rezultat u prvom tromjesečju „djelimično je posljedica covida-19“, saopštio je Samsung. Početkom aprila Samsung je obustavio rad na 11 prekomorskih montažnih linija.

Samsung je saopštio da će „neizvjesnosti potaknute covidom-19 trajati i u drugoj polovini 2020. godine, dok će trajanje i utjecaj pandemije i dalje biti „nepoznati“.

„Očekuje se da će prodaja i dobit poslovanja s određenim proizvodima, uključujući pametne telefone i televizore, značajno pasti jer covid-19 utiče na potražnju i dovodi do zatvaranja trgovina i tvornica na globalnom nivou“, stoji u saopštenju.

Rezultati prvog tromjesečja pokazali su „blagi uticaj“ epidemije virusa, koji se početkom godine pojavio u Kini te se proširio u SAD, Evropu i Indiju, što su ključna Samsungova tržišta, rekao je istraživač u kompaniji Strategy Analytics Woody Oh.

„No, pravi će se učinak pokazati u drugom tromjesečju“, rekao je Oh dodajući da će gotovo sve kompanije izvijestiti o svojim najgorim rezultatima u drugom tromjesečju kada će učinci pandemije postati jasniji. (Hina)