SARAJEVO – Centralna banka BiH danas je zaprimila odluku Savjeta ministara o rasporedu sredstava Instrumenata za brzo finansiranje /RFI/ od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, čime su se stekli uslovi za raspodjelu i doznačavanje približno 648 miliona KM na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta.
Sredstva će biti raspoređena po osnovu Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva finansija i trezora BiH i to 61,5 odsto za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distrikt, saopšteno je iz Centralne banke.

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

Trenutna kamatna stopa je na bazi 1,05 odsto uz grejs period od 39 mjeseci. Kredit se vraća u osam kvartalnih anuiteta.

Večernji list izvijestio je da će se novac koji pripada Federaciji BiH podijeliti tako da 50 posto ostaje na nivou entiteta, a 50 posto se dijeli kantonima, kako je i dogovoreno u pismu namjere s MMF-om.

To znači da će Federaciji BiH od ukupnog iznosa pripasti oko 396,9 miliona KM. Polovica tog iznosa, oko 198,4 miliona KM ostaje entitetskoj nivou, a isti iznos se dijeli na deset kantona prema broju stanovnika.