NJUJORK – Na Wall Streetu  su berzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja resktriktivnih mjera, pa se nadaju brzom oporavku privrede od korona krize, dok su masovni protesti u SAD-u i dalje u drugom planu.

Dow Jones skočio je 527 bodova ili 2,05 posto, na 26.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,36 posto, na 3.122 boda, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 9.682 boda.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče snažno porasle, a ponajviše u industrijskom i financijskom.

To se zahvaljuje vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postepenom otvaranju privreda u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku privrede od recesije.

„Raste uvjerenje da se američka privreda može sigurno otvoriti, kao što su to uspjela i ostala, poput kineskog i talijanskog. Sklonost prema rizčnim investicijama podržana je optimizmom u vezi privreda, ali i time što nema baš puno alternativa“, kaže David Carter, direktor u kompaniji Lenox Wealth Advisors.

Ulagače ohrabruju i manje loši privredni pokazatelji. Juče je agencija za zapošljavanje izvijestila da je u maju u privatnom sektoru SAD bez posla ostalo 2,7 miliona ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u aprilu, kada je ugašeno rekordnih 19,5 miliona radnih mjesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija virusa korona nanijela najvećoj svjetskoj privredi pokazaće u petak izvještaj o zaposlenosti.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u maju ukinuto 8 miliona radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

Zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak privrede od recesije, i juče su u drugom planu bili masovni protesti protiv policijskog nasilja i rasizma, koji u SAD traju već osam dana, od kada je u Minneapolisu prilikom nasilnog hapšenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Premda se radi o najvećim protestima u više desetljeća, ulagači na Wall Streetu ne obraćaju pažnju jer ne očekuju veći uticaj protesta na privredu.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. marta, kada je zbog korona krize zaronio na najniže nivoe u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dosegnutog 19. februara, udaljen još samo 7,8 posto, Nasdaq indeks 1,4, a Dow Jones 11,1 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,61 posto, na 6.382 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,88 posto, na 12.487 bodova, a pariški CAC 3,36 posto, na 5.022 boda. (Hina)