BERLIN – Njemačka industrijska proizvodnja je zabilježila rekordan pad od 17,9 procenata u aprilu u odnosu na mart, jer je pandemija Kovid-19 primorala proizvođače u najvećoj evropskoj ekonomiji da zaustave mašine.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, Destatisa, najveći pad, od čak 35,3 posto, imali su proizvođači kapitalnih dobara. Proizvodnja u energetskom sektoru pala je za 7,2 odsto, a građevinarstvo za 4,1 procenat, prenosi Rojters.

Budući da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona počele da se primjenjuju od sredine marta, uvedene restrikcije su u aprilu uzele danak industriji u punoj mjeri, navode iz njemačkog Ministarstva ekonomije.

“Dotaknuto je dno. Sada počinje ekonomski opravak sa postepenim ublažavanjem mjera zaštite i s nastavkom proizvodnje u automobilskoj industriji”, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Za cijelu 2020. godinu, vlada u Berlinu predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 6,3 posto, na osnovu pretpostavki da će paket fiskalnih podsticaja od 130 milijardi evra pomoći ubrzanju privredne aktivnosti u drugoj polovini godine.

Vlada kancelarke Angele Merkel planira za petak posebnu sjednicu posvećenu početku primjene velikih dijelova stimulativnih mjera, rekla su danas tri izvora za Rojters.

Očekuje se da će Merkelin kabinet “raščistiti put” za dogovoreno privremeno smanjenje poreza na dodatu vrijednost, za uplatu gotovine roditeljima s djecom, i za povećanje podsticaja za kupovinu električnih automobila, naveli su izvori britanske agencije.

Međutim, oporavak njemačke privrede će vjerovatno biti spor i dug, prema istraživanju agencije Sivej objavljenom u dnevnom listu Augzburger Alemajne, koje je pokazalo da dvije trećine njemačkih potrošača ne planira da kupuje više robe uprkos stimulativnim mjerama Berlina.