NJJORK – Američko tržište kapitala na sredini današnje trgovine bilježi najveći dnevni minus u posljednjih šest sedmica.
Prethodno je korekcija zabilježena i na azijskim i na evropskim tržištima. Razlog je jasan: investitori strahuju od drugog talasa virusa korona.

S&P 500 je potonuo 3% u 10:52 sati po njujorškom vremenu. Dow Jones je u ovom trenutku u minusu većem od 1.000 bodova ili gotovo 3,9 posto. Stoxx Europe 600 indeks potonuo je 3,3%. MSCI Asia Pacific Index opao je za 1,9%.

Dionice United Airlinesa, Delte, Americana i Southwesta srušene su više od 7 posto. Carnival Corp. i Norwegian Cruise Line potonuli su 12%.

S&P 500 pada treći uzastopni dan. Aviokompanije, operateri krstarenja i putničke kompanije koje su se povećale posljednjih sedmica snosile su glavnu prodaju. Bankovni indeks KBW potonuo je čak 7%, a energetske dionice u padu prate cijenu nafte.

Raspoloženje se pogoršalo nakon objave mnoštva informacija koje sugerišu da bi se u nekim državama mogao dogoditi drugi talas pandemije. Zahtjevi za nezaposlenost u SAD i dalje su visoki, podvlačeći dugoročne izazove uzrokovane pandemijom. Izvještaj je objavljen dan nakon što su Federalne rezerve objavile svoje ekonomske izglede.

“To je uglavnom strah od zabrinutosti drugog talasa, također i juče smo imali Fed. Njihova je procjena ekonomije bila nešto slabija od očekivanja na tržištu”, rekla je Solita Marcelli, zamjenica američkog ureda za investicije u UBS Global Wealth Management.

Ministar finansija Steven Mnuchin rekao je da Sjedinjene Države ne bi trebale ponovno zaključati ekonomiju, čak i ako dođe do porasta broja slučajeva virusa koronav. Kako se ukidaju ograničenja u cijeloj zemlji, znakovi drugog talasa slučajeva povećavaju alarme. Do sada je zaraženo više od 2 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama. Lokalizirani skokovi izazvali su zabrinutost među stručnjacima, čak i ako se ukupan broj slučajeva na nacionalnom nivou početkom ove sedmice popeo tek ispod 1%, što je najmanje povećanje od marta.

“Osjećanje je postalo mnogo opreznije”, rekao je Shawn Cruz, stariji menadžer trgovačke strategije u TD Ameritrade. “Zapravo smo počeli dobijati podatke koji ukazuju da ponovna otvaranja idu vrlo dobro, a sada počinjemo dobijati neke naslove da će ponovna otvaranja u najmanju ruku biti pauzirana.”, dodaje on. (Seebiz)