VAŠINGTON – Administracija američkog predsjednika Donalda TrAmpa priprema program obnove infrastrukture u SAD “težak” gotovo hiljadu milijardi dolara, kao dio nastojanja za vraćanje najveće svjetske ekonomije u život, prenosi Bloomberg pozivajući se na osobe upoznate s tim planom.
Prema preliminarnoj verziji plana koji priprema ministarstvo saobraćaja, većina novca bila bi usmjerena u klasične zahvate na infrastrukturi, poput puteva i mostova, no izdvojila bi se i sredstva za 5G bežičnu infrastrukturu i uspostavljanje širokopojasne mreže u ruralnim predjelima SAD, kažu izvori, prenosi Seebiz.

Dodaju da bi izmjene zakona o finansiranju infrastrukture predviđene za septembar, mogle otvoriti prostor za dodatno jačanje predviđenog finansijskog paketa.

Nacrt plana razvija se dok republikanci i demokrati raspravljaju o tajmingu i opsegu povećanja podsticaja za američku ekonomiju koja je utonula u recesiju zbog ograničenja nametnutih kako bi se zaustavilo širenje virusa korona.

Demokrati su ponudili vlastiti prijedlog ulaganja od 500 milijardi dolara za obnovu infrastrukture tokom pet godina.

Bijela kuća odbila je posebno da komentariše planove ministarstva saobraćaja, no Tramp je tokom svoga mandata povremeno pozivao na veću potrošnju za infrastrukturu, uključujući i tokom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine.

U martu, dok je pandemija zahvatala SAD, zalagao se za čak dvije hiljade milijardi dolara ulaganja u puteve, mostove i tunele.

Jedno od glavnih pitanja s kojima se suočavaju predlagači plana bit će kako finansirati mjere. Povećanje saveznog poreza na gorivo malo je vjerovatno, budući da se Tramp zalaže za njegove niske cijene, a poziva i na druge mjere, uključujući smanjenje poreza na plate kako bi u džepovima Amerikanaca ostalo više novca, što bi im pomoglo u suočavanju s koronakrizom i recesijom, piše Bloomberg.